Pagube produse in judet de scurgerile de pe versanti, vai si paraie revarsate din albie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Precipitatiile abundente sub forma de ploaie au contribuit la formarea de torenti pe versanti, respectiv la cresterea nivelurilor si debitelor vailor si paraielor. Au fost depasite pragurile de precipitatii statiile hidrometrice (Moisei, Cavnic, Baia Sprie, acumularea Stramtori Firiza), respectiv mai multe rauri au atins cota de atentie (Viseu, Firiza, Cavnic, Iza, Lapus), informeaza Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

Vaile si paraiele de pe raza altor 12 unitati administrativ-teritoriale, respectiv alte 21 de localitati (Viseu de Sus, Recea, Coltau, Tautii Magheraus, Grosi, Seini, Cupseni, Ruscova, Oncesti, Bistra, Moisei, Viseu de Jos ) s-au revarsat si au inundat subsolurile unor gospodarii, anexe gospodaresti respectiv au afectat infrastructura rutiera, obiective sociale si economice, terenuri arabile, dar si constructii hidrotehnice (amenajari si aparari de maluri).

”Chiar daca au fost emise avertizari de cod portocaliu in mai multe bazine hidrografice din judet, efectele negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase s-au datorat torentilor formati pe versanti care au contribuit la cresterea vailor si paraielor de pe raza unitatilor administrativ-teritoriale.

Pompierii militari din cadrul Garzii de Interventie Bogdan Voda si Sectia de Pompieri Viseu de Sus au actionat cu autospecialele si motopompele din dotare pentru evacuarea apelor din 10 gospodarii si trei curti in localitatile Viseu de Sus, Stramtura, Salistea de Sus si Viseu de Jos. De asemenea si comitetele locale pentru situatii de urgenta din localitatile afectate au intervenit cu personal si mijloace tehnice pentru gestionarea cu eficienta generate de inundatii si fenomenele meteorologice periculoase.”, a spus presedintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.

Apele revarsare ale vailor si paraielor au inundat 33 subsoluri, 45 de anexe gospodaresti, subsolul unui bloc de locuinte, respective al unei gradinite, 167,6 hectare de teren arabil, 25 hectare de pasuni si fanete, 15 km de drum agricol. Suvoaiele de apa au transportat aluviuni, material lemnos, pietris care au colmatat si distrus un podet. Au fost afectate de ape 0,3 km de drum national, 0,3 km de drum judetean, 2 km de drumuri comunale, 59,6 km de strazi si ulite, sase poduri, 21 podete, 5 km de retele de canalizare, aparari si eroziuni de mal.

Cresterea debitelor si nivelului raului Baita a afectat o lucrare de aparare de mal din anrocamente, pe o lungime de 0,35 km in zona de confluenta cu rau Lapus, De asemenea, a fost afectata apararea de mal executata pentru stabilizarea malului drept al raului Lapus, pe o lungime de 0,40 km. Administratorii sectoarelor de drumuri au intervenit si actionat pentru indepartarea materialului aluvionar ramas pe carosabil.

Evolutia situatiei hidrometeorologice este monitorizata permanent de catre dispeceratele SGA Maramures si ISU Maramures.

La nivelul judetului a fost centralizata situatia pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase si a fost transmisa la nivel central. Verificarea si evaluarea obiectivelor afectate de inundatii vor fi verificate de echipe mixte, stabilite prin ordin al prefectului.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2