Pagube semnificative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Precipitatiile abundente cazute in judetul Maramures au provocat pagube pe raza mai multor unitati administrativ-teritoriale (Salistea de Sus, Viseu de Jos, Ulmeni, Satulung, Dragomiresti), anunta Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, intr-un comunicat de presa.

Torentii formati pe versanti au transportat aluviuni (mal, pietris, bolovani etc.) care au colmatat si blocat sectiuni de scurgere pe cursuri de apa. Suvoaiele de apa formate pe cursurile unor vai si paraie s-au revarsat si au produs pagube la nivelul a cinci unitati administrativ teritoriale, respectiv 10 localitati.

Au fost afectate de inundatii 46 gospodarii, cinci subsoluri, distruse doua anexe gospodaresti, respectiv inundate 21 anexe gospodaresti, 4,3 km de drum judetean, doua poduri, 22 podete, 32,2 km de strazi si ulite, 19 km de drumuri agricole, 35 hectare de teren arabil, 6,2 hectare de pasuni si fanate, o retea de alimentare cu apa pe o distanta de 100 de metri, 1,5 km de drum forestier, un stalp amplasat din reteaua de energie electrica amplasat in zona unei alunecari de teren, o priza de apa blocata cu bolovani si material aluvionar. De asemenea, au fost colmatate sase fantani. In Viseu de Jos viitura a distrus un pod. Aproximativ 50 de gospodarii, respectiv 60 de persoane din zona afectata de viitura au acces pe o punte pietonala amplasata in zona.

”Nu avem victime sau persoane ranite, urmare a inundatiilor produse pe raza judetului nostru. Am solicitat de la primirea avertizarilor hidrometeorologice presedintilor comitetelor locale pentru situatii de urgenta sa fie pregatiti sa intervina eficient in sprijinul populatiei cu personal si mijloace tehnice, conform legislatiei in domeniul managementului situatiilor de urgenta, pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Toti consumatorii din judet sunt alimentati cu energie electrica”, a spus prefectul Vasile Moldovan, presedintele CJSU Maramures.

Pompierii militari din cadrul Garzii de Interventie Bogdan Voda, comitetele locale pentru situatii de urgenta din localitatile Viseu de Jos, Ulmeni, Satulung, Salistea de Sus au actionat cu personal si utilaje ( buldoexcavatoare, excavatoare), autospeciale si motopompe pentru evacuarea apei din subsolurile si curtile gospodariilor, indepartarea materialului aluvionar adus de viituri pe drumul judetean DJ 108E, drumuri comunale, strazi, ulite. S-a intervenit pentru decolmatarea prizei de apa si refacerea podului distrus de revarsarea apelor in Viseu de Jos.

Situatia evolutiei hidrometeorologice in judet este monitorizata de catre dispeceratele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Gheorghe Pop de Basesti” al judetului Maramures si Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, mai arata CJSU.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2