PAID Romania a platit cu 60% mai multe despagubiri in 2019; inundatiile au produs cele mai multe daune

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) a platit anul trecut daune in valoare de 5,35 milioane lei, cu 60% mai mult decat in anul precedent, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Cele mai multe despagubiri au fost achitate ca urmare a inundatiilor naturale – 3,07 milioane lei pentru 654 dosare. Alunecarile de teren au produs pagube in valoare de 1,36 milioane lei, din 87 dosare. Cutremurele de mici intensitati au generat 334 dosare de dauna.

“In contextul unei slabe acoperiri la nivel national, chiar si fara sa avem un eveniment major in 2019, iata ca exista daune provocate de riscurile asigurate de PAID Romania. Astfel mai bine de 1.000 de proprietari de locuinte au inteles ca nu este nevoie de un dezastru national pentru a folosi polita PAD. Misiunea noastra este sa ajungem la cat mai multi proprietari de locuinte si sa ii ajutam sa fie mai putin vulnerabili financiar in cazul producerii unor catastrofe naturale”, a precizat Nicoleta Radu, director general al PAID Romania, citata in comunicat.

Cele mai mari daune platite au fost in Prahova (0,65 milioane lei), Buzau (0,48 milioane lei) si Bistrita-Nasaud (0,39 milioane lei).

Cele mai asigurate judete (in afara de Bucuresti – 38,91% si Ilfov – 38,55%) sunt Brasov (34,8%), Timis (29,4%) si Sibiu (24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botosani si Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

PAID avea, la finalul anului trecut, 1,73 milioane de polite de asigurare obligatorii in vigoare, reprezentand un avans de 1,6% fata de anul anterior.

Fondul locativ, la nivel national, a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuinte (+0,6%), astfel gradul de acoperire prin polita PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor) a ajuns la 19,18% la nivel national, in usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut (+0,19%). Din totalul locuintelor asigurate prin polita PAD, trei sferturi dintre acestea se afla in mediul urban.

“Avem in continuare peste 7 milioane de locuinte neasigurate, adica 4 din 5 locuinte nu au nicio protectie, ceea ce este ingrijorator, avand in vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care il are Romania. Vedem, spre exemplu, ca mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, desi riscuri precum inundatiile si alunecarile de teren au o incidenta ridicata in aceste zone”, a mai spus Radu.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr.260/2008.

Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii, alunecari de teren.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2