Pakistan: Smogul face ravagii si in Lahore, unde nici macar nu se stie amploarea poluarii

Reclame home 1

Spitalizari masive, companii inchise, zboruri anulate, orare decalate in scoli. Smogul face ravagii miercuri la Lahore, al doilea oras ca marime din Pakistan, in conditiile in care un nor de poluare care nu se va estompa in urmatoarele zile planeaza deasupra tarii, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Spre deosebire de India vecina, afectata si ea grav de smog in ultimele zile, in Pakistan nu sunt disponibile date oficiale pentru a cuantifica amploarea fenomenului. Mai multe provincii si orase, printre care si capitala Islamabad, au fost totusi vizibil afectate.

Un singur grup cetatenesc, PakistanAirQuality, care dispune de instrumente de masurare moderne dar limitate, publica ora de ora pe contul sau de Twitter (@LahoreSmog) date despre poluare.

Miercuri dimineata, datele disponibile erau alarmante. La ora locala 09.11 (04.11 GMT), concentratia de particule extra-fine atingea 757,2 micrograme pe metrul cub de aer la Lahore. Este chiar mai mult decat la New Delhi, declarat de OMS cel mai poluat oras din lume in 2014, unde diferitele contoare plasate in oras afisau niveluri intre 400 si 700 de micrograme pe metrul cub de aer.

OMS recomanda sa nu se depaseasca o expunere de 25 micrograme pe metrul cub in medie zilnica. Particulele in suspensie accentueaza riscurile de boli cardiovasculare si de cancer pulmonar.

La spitalul Mayo, unul dintre cele mai mari din Lahore, pacientii asteptau sa primeasca tratament asezati pe targi. Mai multi sexagenari, lungiti pe targi, respirau in masti de oxigen, potrivit AFP.

S-a marit de patru ori numarul “problemelor oculare, infectiilor respiratorii si al complicatiilor provocate de astm” legate de smog, a declarat medicul Irshad Hussain, intervievat de AFP. “Daca erau o suta inainte, acum sunt 400”, din cauza “iritarii gurii si a nasului”, apreciaza el.

Pentru a limita efectul sau asupra celor mai tineri, guvernul din provincia Pendjab a decis marti ca orele in scolile locale sa inceapa la ora 09.00, din cauza “smogului intens”, foarte puternic la primele ore ale diminetii, fata de 08.00 sau 08.30 in mod obisnuit.

Circa 180 de firme au fost “inchise” si “350 de dosare” au fost deschise in cazul unor particulari care desfasurau activitati “poluante care provoaca smog”, a anuntat la randul sau directorul departamentului de mediu din Pendjab, Naseem Ur Rehman.

In conditiile in care mare parte a tarii se confrunta cu acest val de poluare, compania aeriana pakistaneza PIA a anuntat modificari ale orarelor pentru anumite zboruri, unele intarziate, altele devansate, pentru a ocoli varfurile de poluare si anularea altora.

“Compania nu poate opera zboruri cu o vizibilitate scazuta tinand cont de imperativele de securitate”, a precizat aceasta intr-un comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *