Palatul Victoria, douazeci-optispe, mina-puscarie Baia Sprie, nouaspe-cinzeci

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Premierul Romaniei, Viorica V. Dancila, a comis o noua gafa, pronuntand Euro „douazeci-douazeci”, in loc de Euro 2020 (doua mii douazeci), in sedinta de guvern de astazi, 12.04.2018. „In sedinta de astazi adoptam in perspectiva Euro douazeci-douazeci si Hotararea de Guvern privind consolidarea si modernizarea stadionului Giulesti «Valentin Stanescu»”. (Stire, Digi24).

„In mina-inchisoare de la Baia Sprie, la intrarea in galerie, treceam prin fata unei gherete, in care statea la caldura, in timp ce noi tremuram de frig, un gardian caruia trebuia sa-i spunem ce numar suntem (fiindca nu mai aveam nume, eram numere). Si nu stiam ce il apuca pe gardian cand i se spuneau numere care treceau de o mie, de pilda 1003, cum era al meu, incepea sa urle, iesea afara si se pornea sa ne care la pumni in figura si lovituri cu bocancul in fluierele picioarelor injurand cu o mare inventivitate.

Am inteles repede, insa, ca individul nu stia sa scrie astfel de numere, si unul dintre noi ne scapa de furia turbata a acestui semianalfabet, pronuntand nu o mie trei, ci zece zero trei. «Pai, asa, futu-va mama voastra de reactionari», zise gardianul, si de atunci incetara si accesele lui de violenta. Nu mi-ar fi trecut prin cap sa ghicesc din ce pricina isi iesea asta din pepeni… Dar unul dintre noi, mai vechi, avusese inspiratia…”. („Cel mai iubit dintre pamanteni”, Marin Preda)

Cristian Tudor Popescu

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2