Pana la 40% din cazurile de cancer diagnosticate in SUA sunt legate de fumat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

fumat-1Pana la 40% din cazurile de cancer diagnosticate in SUA sunt legate de fumat, informeaza un studiu federal dat publicitatii joi, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

In SUA, fumatul este in scadere neta de decenii in randul adultilor, dar ramane totusi principala cauza evitabila a cancerului, subliniaza raportul Centrului pentru controlul si prevenirea maladiilor (CDC).

Din 2009 si pana in 2013, in jur de 660.000 de persoane din SUA au fost diagnosticate cu cancer anual, potrivit acestui studiu care arata si ca 343.000 de decese pe an au fost rezultatul unei tumori canceroase legate de fumat in aceasta perioada.

‘Exista peste 36 de milioane de fumatori in prezent in SUA’, a precizat directorul CDC, dr. Tom Frieden.

‘In mod trist, aproape jumatate dintre ei risca sa moara prematur de boli legate de fumat, iar sase milioane din cauza cancerului daca programele federale pentru a-i ajuta pe fumatori sa se lase fumat nu sunt aplicate’, a avertizat el.

Fumatul este responsabil pentru cancerul la plamani, dar si pentru tumori la gura, gat, esofag, stomac, rinichi, pancreas, ficat, splina, col uterin, colon, rect, precum si pentru aparitia leucemiei mieloide cronice.

CDC subliniaza progresele care s-au realizat in ultimii 25 de ani impotriva tabagismului. Astfel 1,3 milioane de decese provocate de cancere legate de fumat au putut fi evitate in aceasta perioada datorita campaniilor impotriva fumatului.

Potrivit unui alt studiu al „National Health Interview Survey”, publicat tot joi de CDC, proportia fumatorilor in randul adultilor americani a scazut de la 20,9% (45,1 milioane) in 2005, la 15,1% (36,5 milioane) in 2015.

Numai in perioada 2014-2015 scaderea numarului de fumatori a fost de 1,7%, ducand la cel mai redus procent de fumatori de cand CDC a inceput sa publice aceste statistici in 1965.

‘Cand SUA investesc in programe extinse de preventie a cancerului, inclusiv in lupta impotriva tabagismului, putem constata regrese benefice la toata populatia si o diminuare a mortalitatii provocate de cancerul legat de fumat’, a subliniat dr. Lisa Richardson, directoare a diviziei de preventie a cancerului din cadrul CDC.

Aceasta si-a exprimat totusi regretul ca aceste programe de preventie variaza mult intre state, ca si accesul la ingrijiri medicale si tratamente.

Frecventa tabagismului si rata de mortalitate sunt cele mai ridicate in randul americanilor de culoare in comparatie cu alte grupuri etnice, precum si in randul populatiilor din comitatele in care proportia celor cu studii superioare este cea mai scazuta sau nivelul de saracie este cel mai ridicat.

Incidenta cancerului legat de fumat ramane mai mare in randul barbatilor (250 la 100.000) decat la femei (148 la 100.000), precizeaza CDC.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2