Papa Francisc i-a declarat sfinti pe Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Papa Francisc i-a declarat sfinti duminica, in Piata Sf. Petru, pe Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, in fata unei multimi de sute de mii de credinciosi veniti din intreaga lume, relateaza AFP citata de Agerpres.

”Ii declaram si ii definim sfinti pe preafericitii Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, ii trecem in randul sfintilor si stabilim ca, in toata Biserica, ei sa fie cinstiti cu evlavie printre sfinti”, a declarat solemn papa argetininian, aclamat imediat de multime, in timp ce clopotele rasunau in tot orasul Roma.

Cu o jumatate de ora inainte de inceperea ceremoniei, fostul suveran pontif german, sprijinindu-se in baston, imbracat in alb si purtand mitra, i-a salutat pe cardinalii si episcopii prezenti, ridicand mainile in semn de bucurie si comuniune. S-a asezat apoi in randurile de scaune din stanga altarului, urmand sa slujeasca si el, dar nu alaturi de Papa Francisc, pentru a nu exista confuzii. Benedict al XVI-lea nu mai este papa si nu mai are niciun rol oficial.

Prezenta sa la acest moment istoric pentru Biserica Catolica, in contextul in care traieste discret la Vatican de la retragerea de anul trecut, amplifica valoarea exceptionala a evenimentului la care au fost asteptate aproape un milion de persoane.

Cardinalul Joseph Ratzinger, in calitate de Prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, a fost unul din cei mai apropiati colaboratori ai Papei Ioan Paul al II-lea, fiind strans legat de majoritatea deciziilor Suveranului Pontif. In calitate de ‘peritus’ (expert) al cardinalului de Koln Josef Frings, el a participat cu idei novatoare la Conciliul Vatican II (1962-1965), lansat de Ioan al XXIII-lea.

Cei doi papi coexista cordial de la alegerea lui Francisc in Pontificat, in martie 2013, dupa retragerea spectaculoasa a lui Benedict al XVI-lea, in luna februarie acelasi an. Ei locuiesc la cateva sute de metri unul de celalalt in cel mai mic stat din lume.

Papa emerit isi tine promisiunea de a nu se amesteca in afacerile succesorului sau, insa a acceptat sa-si exprime opinia cand i se cere.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1