septembrie 28, 2021

Parada de Sfantul Patrick a adus o “confruntare” muzicala intre instrumentistii autohtoni si cei irlandezi

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Parada de Sfantul Patrick din Capitala, care a purtat, duminica, sute de entuziasti cu accesorii verzi pe Calea Victoriei, a adus dansatori irlandezi, o simulare de meci de rugby dar si o “confruntare” muzicala intre un ansamblu de cimpoieri romani si instrumentisti irlandezi, conform Agerpres.

Traditionala parada de Sfantul Patrick, patronul spiritual al Irlandei, a inceput in Capitala, pe Bulevardul Kiseleff si a continuat spre Guvern, unde circulatia a fost intrerupta, pentru a duce apoi sutele de curiosi pe Calea Victoriei, spre Piata George Enescu. Parada ce a durat doua ore a inclus dansatoare imbracate in verde, care au intretinut atmosfera, mai multe care alegorice, vesel decorate in culorile nationale ale Romaniei si Irlandei si muzicieni care au cantat pe drumul dintre Piata Victoriei si Ateneu.

Startul paradei l-au dat ambasadorul Irlandei la Bucuresti, Gerard Corr si presedintele Asociatia Ireland Romania Network (IRN), John Long. Un urias steag verde a fost purtat in fruntea paradei de doi membri ai echipei de rugby Arlechinii Bucuresti. Aproximativ 40 de majorete de la Scoala generala 112 au insotit parada.

In acelasi timp, cativa caini dresati sa ajute oamenii cu probleme de vedere au defilat in parada, imbracati in pelerine verzi. La jumatatea drumului, pe Calea Victoriei, sutele de persoane incluse in aceasta manifestare s-au oprit pentru a face fotografii sau pentru a face schimb de experienta. Astfel, cimpoierii romani, imbracati in straie traditionale si cu cusme de blana pe cap au facut schimb de instrumente cu cimpoierii irlandezi, imbracati festiv, cu cravate si kilt-uri. La scurt timp de la acest schimb de experienta, cele doua grupuri de muzicieni si-au reluat repertoriul lor traditional.

Dirijorul ansamblului de cimpoieri din Perieni (Vaslui), Aurelian Butnaru, a povestit pentru AGERPRES ca acesta este al doilea an in care formatia este chemata sa cante la sarbatoarea Sfantului Patrick. Butnaru a intrat in acest ansamblu in 1956, cand avea 13 ani. Despre repertoriul de la evenimentul de duminica, acesta a spus ca “fiecare canta din zona de unde vine”. “Am vrut sa vad daca eu pot sa cant din instrumentul lor si ei din al nostru. Nu se poate. Burduful acesta la ei nu e din piele de capra, e dintr-un material. Are mai multe iesiri. La ei are 9 gauri, la noi, sase. Asta e facut manual”, a spus muzicianul. Acesta realizeaza singur instrumentele la care canta. Pentru a crea un cimpoi, Butnaru are nevoie de o luna si jumatate. Acesta a povestit ca anul trecut a vandut cateva instrumente in Spania si Germania.

Desfasurarea de Sfantul Patrick a adus, cu mic cu mare, fanii culturii irlandeze fie ca aceasta inseamna preferinta pentru berea celebra al carei brand se putea citi pe tricourile unor participanti la parada, fie ca inseamna credinta in trifoiul pictat pe obraji sau increderea in spiridusii roscovani pazitori ai aurului magic—personaje alese de cei care au vrut sa se mascheze. Ziua Sfantului Patrick este celebrata pe 17 martie si este marcata de comunitatea irlandeza din lumea intreaga, prin ample parade in diverse metropole.

Parada de la Bucuresti s-a incheiat cu un spectacol de dans traditional irlandez in Piata George Enescu dar si cu o simulare a unui mini meci de rugby.

Fondata in 2011, IRN, organizatorul evenimentului din Capitala, este o asociatie privata, apolitica si non-profit. Scopul asociatiei este de a media relatiile dintre comunitatea irlandeza si mediul cultural si de afaceri romanesc. IRN a fost creata pentru a incuraja si promova relatiile bilaterale dintre Romania si Irlanda si oportunitatile de colaborare pentru ambele natiuni. In prezent IRN are aproximativ 40 de membri. Acestia sunt atat persoane fizice, cat si companii romanesti si irlandeze.

Foto: Agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2