Parada militara la Moscova in plina criza in Ucraina

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Parada militara de celebrare a victoriei asupra Germaniei naziste in anul 1945 a inceput vineri in Piata Rosie din Moscova, in plina criza din Ucraina, mai ales dupa anexarea peninsulei Crimeea la Federatia Rusa, relateaza AFP citata de agerpres.

Peste 11.000 de soldati si cadeti de la scolile militare, 151 de echipamente militare, precum si 69 de avioane si elicoptere participa la aceasta defilare, care se vrea o demonstratie de forta, in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a premierului Dmitri Medvedev.

Ministrul rus al apararii, general de armata Serghei Soigu, a trecut in revista trupele din dispozitiv, in sunetele fanfarei militare. Comandantul paradei este general-colonelul Oleg Saliukov.

Potrivit RIA Novosti, printre echipamentele angajate la parada din Piata Rosie figureaza vehicule blindate Taifun, tancuri T-90A, sisteme antiaeriene Pantir-S1, dispozitive de lansare a rachetelor S-400 Triumf si Topol-M etc. 

La finalul defilarii, Piata Rosie va fi survolata de zeci de avioane strategice, printre care Su-27 si Su-34, Il-76, avionul de recunoastere radar A-70, bombardiere Tu-Tu-22M3, Tu-95, elicoptere Mil Mi-8, Mi-26, Mi-28 etc.

Un foc de artificii este prevazut la Moscova pentru ora locala 22:00, dar astfel de spectacole pirotehnice vor avea loc in toate marile orase din Federatia Rusa, la fel ca in fiecare an.

In fiecare an, Rusia celebreaza victoria aliatilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial la 9 mai — capitularea fiind semnata la 8 mai noaptea tarziu, 9 mai, dupa ora Moscovei.

Acest eveniment, prin care Rusia isi demonstreaza puterea sa militara cu lansatoare de rachete, tancuri si bombardiere, este chiar mai important in acest an pentru Kremlin, in contextul opozitiei Occidentului fata de Rusia cu privire la situatia din Ucraina.

Media ruse sugerasera saptamana aceasta ca presedintele Vladimir Putin ar putea sa se deplaseze in Crimeea de 9 mai, pentru prima oara dupa alipirea peninsulei la Rusia, pentru a asista la parada militara organizata la Sevastopol — baza Flotei Rusiei din Crimeea — cu aceasta ocazie.

Cancelarul german Angela Merkel si ministrul sau de externe Frank-Walter Steinmeier au protestat in ajun in legatura cu aceasta posibilitate. ‘Cancelarul german l-a chestionat direct’ pe Vladimir Putin, in cadrul unei convorbiri telefonice, iar el a lasat deschis raspunsul daca va participa sa nu’, a afirmat Steinmeier, intr-un interviu televizat la canalul de televiziune WDR.

Anexarea Crimeii la Rusia, care a intervenit dupa venirea la putere a noilor autoritati proeuropene de la Kiev, se afla la originea celei mai grave crize intre Rusia si Occident de la sfarsitul Razboiului Rece. Violentele s-au extins in sud-estul Ucrainei, aflata acum la un pas de razboi civil, scrie AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *