Parada portului popular din cadrul evenimentului ”Zilele Maramuresului” – o atractie pe strazile municipiului Baia Mare

PNL

Parada celei de-a V-a editii a ”Zilelor Maramuresului – Haida, hai in Maramures” a avut loc vineri, 17 mai 2019, de la ora 11.30, plecarea fiind stabilita din fata Palatului Administrativ din Baia Mare, imediat dupa primirea delegatiilor straine si dupa organizarea sedintei festive care a avut loc in prima zi a manifestarilor.

Pe traseul Palatul Administrativ din Baia Mare – Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare, Consiliul Judetean Maramures, in calitate de organizator, alaturi de institutiile subordonate si de Municipiul Baia Mare, in calitate de parteneri, dar si de ansamblurile folclorice participante la festivalul international de folclor pentru copii si tineri „Am fost s-om fi” au oferit o adevarata parada a portului popular. Tot pe acest traseu au putut fi admirati si ”Caii Unirii”, respectiv cabalinele care au parcurs, la sfarsitul anului trecut, drumul din Sighetu Marmatiei pana la Alba Iulia, pentru a ajunge acolo in 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire.

Deschiderea oficiala a evenimentului „Zilele Maramuresului” a avut loc vineri, de la 12.30, la Teatrul de Vara din Baia Mare, organizatori fiind Consiliul Judetean Maramures si Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures. Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a multumit primarilor care au fost alaturi de institutia judeteana in fiecare an si care pun la dispozitia CJ intreaga lor pricepere, alaturi de angajatii administratiilor locale si de ansamblurile folclorice, pentru ca aceasta manifestare sa iasa una cu adevarat autentica.

”Sunt institutiile culturale ale Consiliului Judetean Maramures prezente si voi incepe cu directorul Muzeului de Etnografie si Arta Populara, Monica Mare, gazda noastra si in acest an. Multumiri aduc si directorului Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Liviu Borlan Maramures, directorului Ansamblului Folcloric National Transilvania, directorului Bibliotecii Judetene Petre Dulfu Baia Mare, directorilor de la cele patru muzee in subordinea Consiliului Judetean, directorului Planetariului Baia Mare, deoarece, fara munca tuturor acestor manageri devotati, sarbatorile noastre nu ar putea avea aceasta stralucire. Daca in urma cu doi ani, Consiliul Judetean Maramures a sarbatorit 25 de ani de existenta, iar anul trecut judetul Maramures a sarbatorit 50 de ani de la infiintarea sa, astazi ma bucur sa spun ca cele mai importante institutii ale judetului au o colaborare exemplara. Si ma refer la institutia Consiliului Judetean Maramures, la Prefectura Maramures si la Primaria Baia Mare. Iar prin buna colaborare intre noi, cei care vremelnic conducem aceste administratii, putem sa oferim mai mult si mai bine cetatenilor pe care ii reprezentam. Ii multumesc primarului de Baia Mare, Catalin Chereches, pentru ca s-a dovedit a fi si de aceasta data un partener onest al Consiliului Judetean si am colaborat foarte bine in organizarea Zilelor Maramuresului, fapt pentru care ii promit ca si Consiliul Judetean se va implica in organizarea sarbatorii baimarenilor, respectiv in Sarbatoarea Castanelor”, a conchis seful administratiei judetene, Gabriel Zetea.

Ministrul Carmen Dan: ”Nu voi pleca din Maramures fara sa achizitionez o ie din acest colt de rai”

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan si-a exprimat multumirea pentru primirea calduroasa de care a avut parte, transmitand gandurile sale de bine tuturor participantilor la cea de-a V-a editie a ”Zilelor Maramuresului – Haida, hai in Maramures”. ”Simt nevoia sa mai spun, inca o data, ca m-a impresionat caldura cu care am fost primita de maramureseni, chiar daca am ajuns si in casele oamenilor care au trecut prin evenimente neplacute in aceste zile si vorbesc aici despre localnicii din Salistea de Sus, a caror locuinte si terenuri au fost afectate de viitura. As vorbi mult despre Maramures, pentru ca nu poti sa fii aici si sa nu te incarci pozitiv, sa simti caldura si sa descoperi locurile frumoase pe care acest colt de rai le are. Multumesc autoritatilor locale si presedintelui Consiliului Judetean, Gabriel Zetea care au facut din acest eveniment un alt prilej de a valorifica toate aceste minunate traditii. Cand vad portul atat de frumos imbracat de toti cei prezenti la aceasta sarbatoare, imi cer iertare ca m-am imbracat cu o ie din Muntenia, pentru ca nu am avut o ie de Maramures. Dar promit sa nu plec pana nu achizitionez o ie din judetul Maramures. Am intalnit astazi oameni frumosi si am vazut meleaguri frumoase si regret ca nu pot sa ajung in toate locurile pe care as dori sa le vad, dar promit sa revin cat mai curand aici, in Maramures”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches i-a urat bun-venit in Maramures ministrului Carmen Dan, dar si tuturor celor cu care exista parteneriate si au ajuns in judetul nostru din diverse colturi ale Romanei si ale lumii. ”Cand este vorba despre promovarea traditiilor, municipiul Baia Mare intra cu bucurie in parteneriate cu institutia Consiliului Judetean, cu alte primarii sau regiuni, pentru ca astfel promovam Maramuresul, turismul si afacerile locale. Ca om nascut de un medic, am fost invatat sa fiu mereu alaturi de cei care fac bine, insa aici nu stiu cum se intampla, ca de multe ori, cei care fac bine, primesc rau. Acest lucru se va intampla, insa, pana cand vom pune in fruntea comunitatilor noastre oameni care merita cu adevarat sa le conduca. Le multumesc colegilor primari din Maramures care au venit in Baia Mare, dar in primul rand multumesc baimarenilor care stiu ca ii vor primi cu mult drag pe toti invitatii nostri care au venit sa vada aici, la noi, tot ce inseamna traditii si autentic. Dar cel mai important este ca vedem copiii si tinerii care imbratiseaza traditiile noastre si acest lucru ne face sa ne gandim ca municipiul Baia Mare va primi titlu de Capitala Europeana a Tineretului la finalul competitiei”, a precizat primarul de Baia Mare, Catalin Chereches.

La finalul discursurilor, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus a dat startul festivalulului international de folclor ”Am fost s-om fi”, unde ansambluri de tineri si copii din diverse zone ale tarii, dar si din alte state au venit in Maramures pentru a oferi recitaluri si dansuri extraordinare, larg aplaudate la scena deschisa.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1