Paradoxurile vietii moderne: multi obezi sunt malnutriti

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Numarul persoanelor care sunt malnutrite, in ciuda faptului ca sunt obeze, este scandalos de mare, spune dr. Sally Norton, un medic american specializat in probleme de slabire si in chirurgie. Datorita alimentatiei lor, bazate pe pizza, cartofi prajiti, chipsuri, paste fainoase, biscuiti si prajituri, aceste persoane consuma un numar foarte mare de calorii, dar prea putine substante hranitoare.

Un studiu recent a aratat ca, in SUA, in ciuda prevalentei ridicate a obezitatii in randul populatiei, multe persoane sunt malnutrite.

Doar 11% ingera cantitatea recomandata de fibre alimentare si doar 5% consuma doza necesara zilnica de potasiu. Multi prezinta carente de vitamine A, C, D, de calciu si fier. Problema persista si se agraveaza intrucat medicii sunt insuficient instruiti in probleme de nutritie, iar companiile farmaceutice incearca sa promoveze pe piata medicamente scumpe care trateaza simptomele unor boli, dar nu cauzele nutritionale ale acestora.

Dr. Norton e de parere ca, in pregatirea medicilor, se da o importanta mult prea mica rolului alimentatiei in prevenirea si tratarea bolilor.

Iata cateva exemple date de dr. Norton, privind rolul alimentatiei in sanatate, econform rezultatelor unor studii recente.

  • o alimentatie bogata in fructe, legume si peste reduce semnificativ sansele aparitiei unui al doilea atac de inima sau accident vascular cerebral la persoanele care sufera de boli cardiovasculare
  • consumul de fructe intregi, mai ales afine, struguri si mere, este asociat cu un risc semnificativ mai mic de aparitie a diabetului tip 2
  • un aport ridicat de acizi grasi omega-3 este asociat cu o imbunatatire a sanatatii mentale
  • o alimentatie de tip mediteranean, suplimentata cu fructe oleaginoase (nuci, alune), reduce riscul de atac vascular cerebral
  • peste 25 de studii au aratat ca o alimentatie bogata in fibre reduce riscul aparitiei cancerului de intestin

Principiul de baza al unei alimentatii corecte este, de fapt, foarte simplu, spune dr. Norton: sa consumam mancare „adevarata”, alimente proaspete, neprocesate, in portii rezonabile.

Sursa: Mail Online

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *