Parchetul General, sesizat de Ministerul Mediului in cazul defrisarilor

paduri_taiere_cod_silvic-badpolitics-roMinisterul Mediului, Apelor si Padurilor a sesizat Parchetul instantei supreme in urma unui control la compania Holzindustrie Schweighofer, dupa ce a constatat nereguli printre care si suspiciuni privind existenta mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din taieri ilegale, scrie ziare.com.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a precizat intr-un comunicat de presa transmis, joi, ca a trimis rapoartele de control care vizeaza activitatea mai multor operatori din sectorul forestier catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) pentru ca procurorii sa faca cercetari care sa stabileasca daca aspectele prezentate intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu a declansat in perioada 7 mai-12 iunie un control la atat la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebes, S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Radauti, precum si la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase catre compania austriaca.

“Scopul controalelor a fost verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la provenienta, transportul, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora”, se arata intr-un comunicat de presa trimis de MMAP.

Potrivit sursei citate, din verificarea stocurilor fizice declarate si inregistrarilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, printre care si: suspiciuni privind existenta mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos provenit din taieri ilegale, inadvertente privind modul de receptie si inregistrare a materialelor lemnoase; receptionarea de material lemnos fara a fi raportat in SUMAL (sistem informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase – n.red.) ; existenta de material lemnos receptionat cu documente din care nu rezulta clar provenienta.

De asemenea, in uma controlului s-au constatat si diferente intre cantitatile de masa lemnoasa inscrise in avizele de insotire si cantitatile de masa lemnoasa receptionate si raportarea in SUMAL, de catre diversi agenti economici, a unor avize de insotire fictive.

La inceputul lunii mai, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, anunta un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmarea legalitatea achizitionarii de catre aceasta societate de material lemnos taiat din paduri.

Ea mentiona ca, daca se vor constata ilegalitati, vor fi anuntate PICCJ si toate institutiile abilitate.

Pe de alta parte, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer declarau ca autoritatile competente verifica in mod regulat fabricile unitatii. Firma austriaca isi exprima speranta ca rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” facute de mai multe organizatii neguvernamentale la adresa companiei.

“Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucreaza lemn care nu este insotit de documentele care atesta provenienta legala si dupa caz, originea”, subliniau reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Dorel

    Speram ca si in Maramures si Baia Mare sa vina autoritatile competente sa destructureze MAFIA LEMNULUI autohtona !!!
    Cat mai repede …pana nu e prea tarziu !

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1