Cititul cu voce tare de catre adulti pentru copii prezinta beneficii chiar si dupa ce acestia invata sa lectureze fluent, conform unui studiu publicat inainte de Ziua mondiala a cartii (World Book Day), citat marti de Press Association, informeaza AGERPRES.
Peste jumatate (53%) dintre copiii din Marea Britanie cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani citesc de placere in 2019, un procent in scadere in comparatie cu cel de 59% consemnat in 2016, potrivit studiului realizat de National Literacy Trust, cu sediul in Londra.
Doar 26% dintre copii citesc zilnic in afara orelor de scoala, in comparatie cu procentul de 43% inregistrat in 2015.
Potrivit unui sondaj efectuat separat de Nielsen Book Research, majoritatea parintilor nu le mai citesc copiilor lor dupa ce acestia implinesc varsta de 8 ani.
Autorul cartii ”War Horse” (”Calul de razboi”), Michael Morpurgo, a sustinut apelul adresat parintilor de a continua sa le citeasca cu voce tare copiilor declarand ca aceasta practica ar trebui continuata ”in adolescenta”.
Sondajul Nielsen a relevat ca lectura cu voce tare este practicata de parintii a 32% dintre copiii din Marea Britanie cu varste de pana la 13 ani, cu patru procente mai putin in comparatie cu anul trecut. De asemenea, unui procent de 19% dintre copiii cu varste intre 8 si 10 ani (14% baieti si 24% fete) li se citesc carti zilnic cu voce tare de catre un adult.
Potrivit specialistilor, lectura cu voce tare de catre adulti ii ajuta pe copii sa dobandeasca placerea de a citi in mod independent.
”Lectura cu voce tare pentru copiii de orice varsta este o modalitate minunata de conectare (cu acestia) deoarece se poate observa ce anume ii starneste si ii intereseaza si este totodata o cale de a intelege ce se intampla in mintea lor”, a declarat autoarea britanica de carti pentru copii Lauren Child.
”Este o modalitate frumoasa de a incheia ziua, atat pentru parinte cat si pentru copil. Prin puterea exemplului ei pot percepe cartile drept un lucru bun si se creeaza astfel un obicei al lecturii si o legatura speciala. Pentru copii, lectura poate fi o poarta catre invatare, dar si catre fericire”, a completat autoarea.
Ziua mondiala a cartii si a dreptului de autor este sarbatorita anual, la 23 aprilie, incepand din 1996, la initiativa UNESCO.