Parintii, indemnati sa continue sa le citeasca copiilor in perioada adolescentei

Cititul cu voce tare de catre adulti pentru copii prezinta beneficii chiar si dupa ce acestia invata sa lectureze fluent, conform unui studiu publicat inainte de Ziua mondiala a cartii (World Book Day), citat marti de Press Association, informeaza AGERPRES.

Peste jumatate (53%) dintre copiii din Marea Britanie cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani citesc de placere in 2019, un procent in scadere in comparatie cu cel de 59% consemnat in 2016, potrivit studiului realizat de National Literacy Trust, cu sediul in Londra.

Doar 26% dintre copii citesc zilnic in afara orelor de scoala, in comparatie cu procentul de 43% inregistrat in 2015.

Potrivit unui sondaj efectuat separat de Nielsen Book Research, majoritatea parintilor nu le mai citesc copiilor lor dupa ce acestia implinesc varsta de 8 ani.

Autorul cartii ”War Horse” (”Calul de razboi”), Michael Morpurgo, a sustinut apelul adresat parintilor de a continua sa le citeasca cu voce tare copiilor declarand ca aceasta practica ar trebui continuata ”in adolescenta”.

Sondajul Nielsen a relevat ca lectura cu voce tare este practicata de parintii a 32% dintre copiii din Marea Britanie cu varste de pana la 13 ani, cu patru procente mai putin in comparatie cu anul trecut. De asemenea, unui procent de 19% dintre copiii cu varste intre 8 si 10 ani (14% baieti si 24% fete) li se citesc carti zilnic cu voce tare de catre un adult.

Potrivit specialistilor, lectura cu voce tare de catre adulti ii ajuta pe copii sa dobandeasca placerea de a citi in mod independent.

”Lectura cu voce tare pentru copiii de orice varsta este o modalitate minunata de conectare (cu acestia) deoarece se poate observa ce anume ii starneste si ii intereseaza si este totodata o cale de a intelege ce se intampla in mintea lor”, a declarat autoarea britanica de carti pentru copii Lauren Child.

”Este o modalitate frumoasa de a incheia ziua, atat pentru parinte cat si pentru copil. Prin puterea exemplului ei pot percepe cartile drept un lucru bun si se creeaza astfel un obicei al lecturii si o legatura speciala. Pentru copii, lectura poate fi o poarta catre invatare, dar si catre fericire”, a completat autoarea.

Ziua mondiala a cartii si a dreptului de autor este sarbatorita anual, la 23 aprilie, incepand din 1996, la initiativa UNESCO.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1