Parlamentul European solicita UE o ‘reevaluare critica’ a relatiilor cu Rusia

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

rusia steagParlamentul European (PE) a cerut miercuri statelor Uniunii Europene sa ‘reevalueze in mod critic’ relatiile lor cu Rusia in urma ‘agresiunii impotriva Ucrainei’ si a ingerintelor Moscovei in politicile europene, transmite AFP citata de Agerpres.

In rezolutia adoptata cu 494 de voturi pentru, 135 impotriva si 69 de abtineri, eurodeputatii critica ‘incalcarea deliberata de catre aceasta tara (Rusia) a principiilor democratice, a valorilor fundamentale si a dreptului international prin actiunile ei violente si destabilizarea vecinilor’.

‘Odata cu agresiunea impotriva Ucrainei si anexarea Crimeii, liderii rusi au adus relatiile noastre la o rascruce de drumuri. Acum revine Kremlinului sa decida in ce directie vor merge’ aceste relatii, catre o revenire la cooperare ori catre si mai multa izolare, a declarat eurodeputatul lituanian Gabrielius Landsbergis, autorul raportului pe baza caruia a fost intocmita rezolutia.

‘O schimbare in Rusia poate veni — si va veni — din interior. Pana atunci, trebuie sa transmitem liderilor rusi un mesaj puternic ca suntem uniti cu victimele agresiunii lor si cu cei care sustin valorile pe care Uniunea Europeana este fondata’, a mai spus Landsbergis.

In textul votat eurodeputatii solicita guvernelor din tarile UE sa evite incheierea de acorduri bilaterale cu Rusia ce ar putea dauna unitatii europene in fata Moscovei.

Luarea de pozitie a legislativului european se refera si la actualele discutii dintre Rusia si Grecia pentru constructia unei conexiuni grecesti la gazoductul Turkish Stream. In acest context, referindu-se la situatia de dependenta a Europei fata de gazele rusesti, in rezolutie se cere crearea rapida a unei Uniuni Europene a Energiei, care sa fie robusta si bazata pe reguli.

Pe de alta parte, eurodeputatii au cerut actiuni si masuri de sprijin financiar pentru ‘contracararea propagandei si a dezinformarii’ practicate de Rusia in interiorul si in afara UE.

Atragand de asemenea atentia asupra ‘ingerintei Rusiei in democratiile Uniunii Europene’, mai ales prin ‘sprijinirea si finantarea partidelor radicale si extremiste’, rezolutia solicita Comisiei Europene si statelor blocului comunitar sa instituie un mecanism de monitorizare a ajutorului financiar, politic sau tehnic oferit de Rusia partidelor politice si altor organizatii in UE.

Un exemplu al unei astfel de formatiuni este Frontul National francez, presedinta acestuia, Marine Le Pen, efectuand recent o vizita la Moscova si remarcandu-se prin elogiile aduse presedintelui Vladimir Putin.

Rezolutia condamna si lista neagra prin care Rusia a declarat 89 de responsabili europeni indezirabili pe teritoriul ei, eurodeputatii considerand aceasta lista ‘arbitrara’ drept un act ‘contraproductiv si in detrimentul canalelor de comunicare si asa destul de slabe’.

Drept urmare, UE trebuie sa creeze acum un plan de urgenta bazat pe puterea necoercitiva (‘soft power’) pentru a contracara politicile agresive si care conduc la dezbinare duse de Rusia, se mai arata in text.

Joi va fi supusa votului PE o rezolutie separata privind situatia militara strategica in bazinul Marii Negre ca urmare a anexarii Crimeei de catre Rusia.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *