Partidele de stanga proruse se alatura protestelor de la Chisinau si ar putea ajunge la guvernare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

chisinauManifestatia antiguvernamentala, organizata duminica de Partidul Socialistilor din Republica Moldova si formatiunea „Partidul Nostru”, a controversatului om de afaceri Renato Usatii, suspectat de legaturi cu Moscova, s-a incheiat cu adoptarea unei rezolutii intitulate „Trei pasi pentru Moldova”, care prevede, intre altele, demisia presedintelui Nicolae Timofti ca unica posibilitate pentru convocarea alegerilor parlamentare anticipate, relateaza portalul IPN si postul de radio Europa Libera.

Documentul prevede o serie intreaga de masuri pentru „salvarea nationala in urmatoarele trei luni”. Protestatarii cer demisia procurorului general, a directorul Serviciului de Informatii si Securitate, a presedintelui Curtii Supreme de Justitie, a directorului Centrului National Anticoruptie, a presedintelui Curtii de Conturi, a presedintelui Comisiei Nationale pentru Integritate, a presedintelui Comisiei Electorale Centrale si a directorului postului public de televiziune Moldova 1. De asemenea, un vot de neincredere fata de guvernul condus de premierul Valeriu Strelet, modificarea Constitutiei pentru a reveni la alegerea directa a presedintelui tarii si desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai tarziu de primavara anului 2016.

„Cei de la guvernare fac ce vor; in tara nu exista justitie, parintii plecati la munca peste hotare nu-si mai vad copiii. Am venit sa-i spunem regimului de la guvernare ca asa nu se mai poate. Nu trebuie sa depindem de niste turisti politici. Astazi avem sute de corturi aici, peste cateva zile vom avea mii de corturi”, a avertizat Renato Usatii, primarul orasului Balti, care a spus ca se vrea „un (Aleksandr) Lukasenko al Republicii Moldova”.

La randul sau, liderul socialistilor moldoveni, Igor Dodon — care aspira la functia de premier si militeaza pentru relatii mai stranse cu Rusia — a pledat pentru „alegeri parlamentare anticipate”.

„Trebuie sa avem alegeri libere si corecte, (presedintele Nicolae) Timofti sa plece, poporul sa aleaga presedintele (prin vot) direct”, a insistat el.

Cei doi lideri de stanga au avertizat ca manifestatia de duminica, la care — potrivit lor — ar fi participat 50.000 de persoane, va continua pana vor fi indeplinite toate revendicarile. In timpul actiunii de protest, au fost instalate noi corturi in fata Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, unde isi desfasoara sedintele comisiile parlamentare.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2