Pasarile migratoare, campioane ale optimizarii 

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

De ce pasarile migreaza spre locatii atat de periculoase si de indepartate? Pentru ca hrana pe care o pot gasi acolo merita deplasarea, in raport cu energia pe care o consuma pentru a-si atinge obiectivul, se arata intr-un studiu publicat luni si citat de AFP, informeaza AGERPRES.

“Migratia permite optimizarea balantei lor de energie”, a declarat AFP, Marius Somveille de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie si coautor al studiului.

Si de ce nu raman la tropice unde hrana este mereu abundenta, indiferent de anotimp? Pentru ca acolo gasesc o concurenta prea mare cu alte specii, se arata in studiul publicat de revista Nature Ecology & Evolution.

“Aceasta balanta energetica depinde foarte mult si de ceea ce fac celelalte specii”, potrivit lui Marius Somveille.

“S-ar putea sa fie mai eficient sa traiasca in desert, unde nu mai exista altcineva, decat intr-o padure tropicala foarte bogata in alte specii” concurente, noteaza expertul.

Cercetatorul si colegii sai au creat un tipar al miscarii pasarilor intre cele doua anotimpuri (vara si iarna).

“Am putea crea un tipar si pentru alte tipuri de specii, pentru pesti sau mamifere marine, adaptand evident consumul de energie si datele privind resursele pentru fiecare dintre ele”, a precizat cercetatorul.

Tiparul ar putea fi de asemenea util pentru a studia migratiile in vremurile stravechi, sau pentru a putea prevedea viitoarele deplasari ale speciilor, ca urmare a schimbarilor climatice.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *