Pasi inainte in realizarea podului peste Tisa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

prefect luputMarti, 30 august, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc, la initiativa prefectului judetului Maramures, Sebastian Mihai Luput, o intalnire transfrontaliera avand ca tema constructia podului peste Tisa.

Din partea romana, au fost prezenti, alaturi de prefectul Sebastian Mihai Luput, de subprefectul Alexandru Bondrea si de alti reprezentanti ai Institutiei Prefectului – Judetul Maramures, proiectantul, reprezentanti ai CNADNR Bucuresti, ai Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa Cluj-Napoca si Alexandru Cosma, director executiv al Agentiei de Protectie a Mediului Maramures.

Delegatia ucraineana a fost condusa de Mikulin Viktor, seful adjunct al Administratiei Regionale de Stat Transcarpatia, si a cuprins 11 membri, intre care responsabili din cadrul Regiei Autonome de Apa din bazinul raului Tisa, ai Departamentului de Ecologie si Resurse Naturale din cadrul Administratiei Regionale de Stat, ai Agentiei de Relatii Economice si Colaborare Transfrontaliera s.a.m.d.

Discutiile au privit aspecte concrete ridicate de constructia podului peste Tisa in punctul Sighetu Marmatiei – Biserica Alba, de la chestiuni care privesc masuratorile in teren la probleme care se refera la obtinerea  avizelor necesare. S-a stabilit ca se vor face masuratori comune, romano-ucrainene, la fata locului, in data de 2 septembrie. Intrucat partea ucraineana are unele obiectii privind calculele legate de ridicarea podului, Regia Autonoma de Apa din bazinul raului Tisa – Ucraina urmeaza sa emita in cel mai scurt timp un aviz de principiu, cu conditionarea modificarilor eventuale, presupuse de rezultatul masuratorilor.

Va urma obtinerea avizului de mediu, din partea APM Maramures, iar apoi proiectul va fi discutat in Comisia Tehnica Economica, la nivelul Ministerului Transporturilor din Romania. Ulterior se vor putea face demersuri pentru a obtine finantarea proiectului.

In cadrul intalnirii, prefectul Sebastian Mihai Luput a subliniat importanta realizarii acestui pod, atat pentru Maramures, cat si pentru Transcarpatia. Acesta a aratat ca a continuat demersurile privind constructia podului inca de la inceputul mandatului sau. De asemenea, reprezentantul Guvernului in teritoriu a reamintit faptul ca in data de 20 aprilie 2016, Consiliul Judetean Maramures a aprobat avizul de oportunitate pentru Planul Urbanistic Zonal, necesar construirii podului.

Sedinta s-a incheiat cu redactarea si semnarea unui protocol intre cele doua parti. Acesta stipuleaza, printre altele:

  • Pe data de 2 septembrie a.c. se vor intalni reprezentantii Apelor Romane, Apelor Ucrainene si proiectantul podului in vederea efectuarii unor masuratori topografice (profile transversale amonte, aval si prin sectiunea podului) din care sa reiasa un nivel real cu care ambele parti sunt de acord.
  • In urma masuratorilor din data de 2 septembrie a.c. proiectantul va revizui proiectul in consecinta, in termen de 14 zile.
  • Partea ucraineana a solicitat un punct de trecere a frontierei comun, iar drumul de legatura de pe teritoriul Ucrainei (950m) va fi finantat de catre partea ucraineana.
  • Podul este pozitionat intre bornele de frontiera 298 si 299.
  • In urma solicitarii partii ucrainene de modificare a proiectului, procedura de mediu va fi reluata conform informatiilor preconizate de catre Agentia pentru Protectia Mediului Maramures.
  • Partile vor intensifica demersurile pentru incheierea acordului dintre cele doua state in vederea realizarii acestei investitii.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole