Patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane, Arhanghelii Mihail si Gavriil

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Ziua patronilor spirituali ai Jandarmeriei Romane, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, zi cu semnificatie deosebita, a fost sarbatorita azi, la sediul unitatii si la capela cu hramul Sfintii Arhangheli din incinta Jandarmeriei Maramures, printr-o serie de activitati evocatoare si ceremonii religioase.

Cu acest prilej, Inspectorul sef, domnul Lt.col. Floristeanu Petru Marcel, in numele comenzii unitatii si a intregului efectiv, a transmis un mesaj referitor la marcarea acestui moment:

“Ziua de 8 noiembrie a inceput a fi praznuita in Biserica drept sarbatoare a ingerilor in veacul al cincilea si s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin. In folclorul religios romanesc, se spune ca Arhanghelul Mihail poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. Jandarmeria Romana are deviza Lege si ordine, acesta fiind motivul principal care a stat la baza alegerii Sfintilor, dupa anul 1940, drept ocrotitorii spirtuali ai institutiei. Arhanghelul Mihail este considerat de Biserica Ortodoxa drept aparatorul legii, iar Arhanghelul Gavriil, aparatorul dreptatii si al ordinii. Acesti conducatori ai ostilor ceresti sunt simboluri ale luptei impotriva raului.

Pornind de la deviza Jandarmeriei Romane „Lex et ordo”, gasim evidente similitudini ale trasaturilor Arhanghelilor. Mihail este „legea” – aparand-o cu sabia focului, simbol al maniei divine, iar Gavriil este „ordinea” – firescul, bunatatea, pacea, rezumata la simbolul crinului. Astfel, intreaga activitate a jandarmului se desfasoara pe aceste coordonate: asprimea – cand este nevoie de a pedepsi pe cei ce incalca legea si libertatea semenului si bunatate – atunci cand indruma si apara cetatenii si bunurile lor. Fiind o institutie cu responsabilitate in asigurarea, restabilirea, mentinerea ordinii publice si a sigurantei nationale, Jandarmeria Romana contribuie si la promovarea iubirii fata de patrie si popor, la pastrarea valorilor noastre spirituale si materiale. Avem convingerea ca Jandarmeria Romana se va afla totdeauna in slujba patriei si in folosul cetatenilor, aparand legea dreptatii si demnitatea persoanei.

Azi, in aceasta zi speciala pentru noi, cerem Domnului nostru Iisus Hristos, pentru rugaciunile Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Romane, sa daruiasca tuturor jandarmilor romani mult ajutor in activitatea implinita spre binele societatii noastre.”

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2