Patru alpinisti salvati, alti opt dati disparuti in Himalaya

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Patru britanici surprinsi de o avalansa au fost salvati de pe partea indiana a lantului muntos Himalaya, in timp ce cautarile continua pentru gasirea altor opt alpinisti, dati disparuti in acelasi masiv, au indicat autoritatile indiene, citate de AFP, titreaza Agerpres.

Britanicii au fost salvati elicoptere dupa ce fusesera zariti duminica dimineata intr-o tabara de baza din apropierea celui de-al doilea varf ca inaltime din India, masivul Nanda Devi. Cei opt alpinisti disparuti – dintre care patru britanici, doi americani, un australian si un indian – planuiau sa escaladeze saptamana trecuta un varf neexplorat din acelasi masiv si sa se intoarca la tabara de baza pe 26 mai.

Grupul, condus de Martin Moran din Marea Britanie, a inceput sa urce pe 13 mai plecand din tabara de baza de pe Munsiyari, un varf din statul indian Uttarakhand. Operatiunile de cautare, in special pe cale aeriana, au fost incetinite de ploile abundente si caderile masive de zapada din regiune. Cei patru britanici salvati nu faceau parte din grupul de opt, insa au ramas in contact cu acestia pana in 26 mai, cu o zi inainte de avalansa.

Potrivit sefului politiei locale, R.C. Rajguru, pe moment autoritatile nu detin informatii fiabile despre localizarea sau soarta celor opt alpinisti. Sute de alpinisti din intreaga lume calatoresc anual in India pentru a explora muntii lantului Himalaya. India are pe teritoriul sau zece varfuri de peste 7.000 de metri, inclusiv Kangchenjunga, al treilea varf ca inaltime din lume.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2