Patru noi discipline optionale in noul an scolar

PNL

elevi1Ministerul Educatiei introduce, incepand cu anul scolar 2015-2016, patru noi discipline optionale in oferta centrala de curriculum la decizia scolii (CDS): “Joc si miscare”, pentru clasa pregatitoare, clasele I si a II-a , “Educatie pentru prevenirea riscului rutier”, pentru invatamantul primar, “Educatie pentru dezvoltare” si “Educatie pentru drepturile de proprietate intelectuala”, ambele pentru liceu.

Potrivit unui comunicat de presa al MECS, remis luni AGERPRES, programele scolare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de Stiinte ale Educatiei si aprobate prin ordin de ministru.

Conform sursei citate, programa scolara pentru disciplina optionala “Joc si miscare”, pentru clasa pregatitoare si clasele I si a II — a, “accentueaza rolul pe care activitatile ludice cu caracter dinamic trebuie sa il aiba in procesul de crestere si dezvoltare a copiilor de 6-8 ani si valorifica potentialul instructiv-educativ al jocurilor, ca mijloace didactice specifice perioadei micii scolaritati”.

“Disciplina optionala Educatie pentru prevenirea riscului rutier (toate clasele din invatamantul primar) urmareste pregatirea elevilor pentru viata prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulatie pe drumurile publice si de manifestare a unei conduite preventive.

Demersul Ministerului Educatiei vine pe fondul declararii de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a perioadei 2011 — 2020 ca ‘Decada Actiunii pentru Siguranta Rutiera’, ale carei obiective sunt stabilizarea si reducerea numarului de accidente rutiere din intreaga lume, respectiv valorificarea cadrului educational pentru sensibilizarea scolarilor mici asupra riscurilor la care se expun in trafic ca pietoni sau pasageri in autovehicule”, precizeaza MECS.

Cea de-a treia disciplina optionala “Educatie pentru dezvoltare”, pentru liceu, propune o abordare “de tip inter si transdisciplinar a unor probleme de actualitate precum globalizarea, dezvoltarea/ dezvoltarea durabila sau cetatenia globala”.

“Educatie pentru drepturile de proprietate intelectuala” propune raportarea, in cunostinta de cauza, a elevilor de liceu la problematica drepturilor de proprietate intelectuala, implicarea tinerilor in elaborarea si in promovarea unor proiecte pentru drepturile de autor sau a altor drepturi de proprietate intelectuala, pregatirea elevilor de liceu pentru asumarea comportamentului adecvat dezvoltarii durabile, mai releva comunicatul mentionat.

Toate cele patru programe sunt disponibile pe site-ul Institutului de Stiinte ale Educatiei, sectiunea Programe scolare (in vigoare) — Curriculum la decizia scolii:http://programe.ise.ro/Actuale/Programeinvigoare.aspx.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. dilau

    mai tonta, eu zic sa propui – la urmatoarea sedinta de guvern – ca ultima disciplina optionala, aia cu ” drepturile de proprietate intelectuale “, sa se numeasca ” nu faceti ca mine”.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1