Pavilion nou pentru 420 de deținuți la Penitenciarul Baia Mare

La Penitenciarul Baia Mare va fi realizat un pavilion care va avea camere de deținere cu baie pentru 420 de deținuți, spații pentru activități educaționale și psiho-sociale, spații multifuncționale, birouri de supraveghere, bloc alimentar, spații tehnice pentru încălzire centrală și spălătorie etc.

Proiectul are o valoare de 31 milioane euro și este finanțat din fonduri ale Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021.

”Operatorii economici din domeniul construcțiilor sunt invitați să participe la achiziția publică lansată pentru realizarea obiectivului de investiții Complex Corecțional de la Penitenciarul Baia Mare. Informațiile privind anunțul și documentația de atribuire pot fi consultate în Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a achizițiilor publice (SICAP), anunțul de participare CN1046676, publicat în data de 02.09.2022. Termenul limită pentru depunerea documentației este 06.10.2022, ora 15:00.

Datele se regăsesc și pe site-ul TED (Tenders Electronic Daily), suplimentul la Jurnalul Oficial al UE (JO-S), dedicat achizițiilor publice europene.

Proiectul Correctional este gestionat de Administrația Națională a Penitenciarelor, are o valoare de 31 milioane euro și este finanțat din fonduri ale Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021, prin Programul „Justiție”, administrat de Ministerul Justiției, în calitate de Operator de Program. Proiectul cuprinde patru obiective de investiții în patru penitenciare, respectiv Baia Mare, Botoșani, Vaslui și Târgu Mureș.

Prin proiect se propune construirea unui Complex Corecțional pentru 420 de deținuți, ce va cuprinde o unitate de detenție cu un centru pilot de auto-gospodărire și un pavilion multifuncțional pentru reintegrare, cu o suprafață de 300 mp (150 mp la parter și 150 mp la primul etaj).

Complexul Corecțional va fi construit în conformitate cu standardele Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) și ale Consiliului Europei, asigurând următoarele spații: camere de deținere cu baie pentru 420 de deținuți, spații pentru activități educaționale și psiho-sociale, spații multifuncționale, birouri de supraveghere, bloc alimentar, spații tehnice pentru încălzire centrală și spălătorie etc..

Proiectul propune condiții optime de cazare, un mediu sigur și dotat corespunzător pentru derularea activităților de reintegrare socială, unitatea de detenție fiind astfel concepută încât să asigure infrastructura necesară pentru desfășurarea unor activități de autogospodărire. Acesta are în vedere derularea unor activități care să crească nivelul de responsabilitate și capacitatea de decizie a persoanelor custodiate și să le pregătească pentru dobândirea autonomiei și rezilienței necesare la liberarea din penitenciar.

Pavilionul multifuncțional va oferi spațiile necesare pentru derularea activităților de reintegrare în parteneriat cu reprezentanții Direcției Naționale de Probațiune (DNP) și ai comunității locale pentru deținuți, foști deținuți și persoane aflate în supravegherea serviciilor de probațiune”, se arată într-un comunicat publicat de Administrația Națională a Penitenciarelor.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu