Pe Terra cresc trei mii de miliarde de copaci, insa rata taierilor creste in ritm alarmant

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

padure copaciPe Terra exista peste trei trilioane de copaci, dar ei dispar intr-un ritm alarmant din cauza activitatilor umane – sunt concluziile unei echipe de cercetatori care a prezentat miercuri cea mai cuprinzatoare evaluare globala de pana acum asupra copacilor de pe planeta, folosind inclusiv date obtinute prin fotografii din satelit si estimari ale densitatii lor la nivelul solului din mai mult de 400.000 de locuri din intreaga lume, informeaza agentia Reuters citata de Agerpres.

Estimarea de 3,04 trilioane (trei mii de miliarde) de copaci — adica 422 pe locuitor al planetei — este de aproximativ opt ori mai mare decat precedenta estimare, de 400 de miliarde de copaci, care s-a bazat pe imagini din satelit, dar pe mai putine date de la nivelul solului.

Noile descoperiri nu inlatura totusi numeroasele motive de ingrijorare, oamenii insisi fiind la originea problemei, scrie Reuters. Numarul de arbori a scazut cu circa 46 la suta de la inceputul civilizatiei umane si in fiecare an exista o pierdere bruta de 15 miliarde de copaci si o pierdere neta de 10 miliarde, a declarat Thomas Crowther, specialist in ecologie de la Yale University, care a condus studiul publicat in revista ‘Nature’.

“In prezent, exista mai putini copaci decat in orice moment de la inceputul civilizatiei umane pana acum, iar numarul lor este in continua scadere intr-un ritm alarmant”, a spus el. “In orice caz, amploarea acestor cifre subliniaza pur si simplu necesitatea de a ne intensifica eforturile daca vrem sa incepem sa reparam unele dintre aceste efecte la scara globala”, a atras atentia specialistul.

Crowther a declarat ca o gama larga de activitati umane duc la disparitia padurilor. Conversia istorica a terenurilor pentru agricultura a avut cel mai mare impact asupra padurilor, iar dezvoltarea industriala si urbana au avut si ele efecte uriase, a mai spus expertul.

Pe masura ce populatia creste la nivel mondial, poate creste si pierderea neta de copaci, a declarat cercetatorul Henry Glick de la Yale University.

“Copacii sunt unele dintre cele mai importante organisme de pe planeta”, a spus Crowther. “Ei ofera o gama larga de servicii ecosistemice importante pentru oameni: stocheaza apa si substante nutritive, stabilizeaza solul, ofera un habitat pentru plante si animale, compenseaza efectele schimbarilor climatice prin absorbtia dioxidului de carbon si genereaza oxigenul de care avem nevoie pentru a respira”, a enumerat specialistul.

Studiul a constatat ca in timp ce cele mai mari densitati de arbori se gasesc in regiunile sub-arctice din Rusia, Scandinavia si America de Nord, cele mai mari suprafete impadurite se afla la tropice, unde cresc aproximativ 43 la suta din totalul copacilor de pe planeta, noteaza Reuters.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2