PENAL: Un consilier baimarean si-a votat bani pentru propriul proiect. A recunoscut conflictul de interese

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Consilierul municipal PSD Irina Smical se afla intr-un evident conflict de interese, dupa ce o fundatie din care face parte a primit finantare din partea Consiliului Local Baia Mare, iar alesul PSD in cauza a participat la vot. Ulterior, Smical a solicitat anularea hotararii pe care a votat-o, proiectul fiind supus dezbaterii in sedinta programata pentru vineri, 24 mai. In ultima clipa, sedinta s-a amanat.

Cum a intrat Irina Smical in sfera conflictului de interese

In iunie, 2017, alaturi de alte doua persoane, consilierul social-democrat a infiintat asociatia Centrul de Cercetare “ENVIRO-GREEN-CULTURE”, avand ca scop “dezvoltarea sustenabila si ecologica a societatii”. Ca amanunt interesant este faptul ca juristul care a intocmit actul constitutiv este Marin Bragaru, coleg de partid si de Consiliu Local cu Irina Smical. Dar asupra acestui aspect vom reveni.

In martie, 2018, Consiliul Local a aprobat finantarea nerambursabila a activitatilor nonprofit culturale desfasurate de ONG-urile de profil baimarene, in cuantum de 300 mii lei. Ulterior, a fost aprobat si ghidul solicitantului, tot prin hotarare de CL. Asociatia “ENVIRO-GREEN-CULTURE” a depus un proiect pentru a primi finantare, desi consilierul Irina Smical este membru al centrului respectiv. Mai mult, Smical face parte si din Comisia pentru activitati social-culturale a Consiliului Local, fiind secretarul acesteia. Asadar, a fost in cunostinta de cauza in ceea ce priveste proiectele depuse, conditiile de participare, modul de selectie si posibilele conflicte de interese.

Cum a intrat Smical in sfera penalului

Comisia care a analizat proiectele depuse nu a tinut cont de numele reprezentantilor legali ai asociatiei si a aprobat suma de 25 mii lei pentru proiectul depus de “ENVIRO-GREEN-CULTURE”. Nici la acel moment Smical nu a reactionat. Fapt si mai grav, care ne arata o incalcare flagranta a legii, in cadrul ultimei sedinte de Consiliu Local, din data de 21 mai, Irina Smical a votat in plen aprobarea finantarilor nerambursabile pentru activitatile culturale.

Practic, consilierul social-democrat si-a aprobat propriul proiect de pe urma caruia ONG-ul sau ar fi incasat 25 mii lei. O suma deloc neglijabila, in conditiile in care doar doua alte entitati, din cele peste 20 acceptate, au primit mai mult. In general, sumele s-au situat la nivelul catorva mii lei. Este de vazut daca si in ce masura membrii comisiei aveau cunostinta de faptul ca Irina Smical se afla in spatele asociatiei respective.

Bragaru a stiut tot, dar a tacut

In tot acest context, este ciudat faptul ca Marin Bragaru, coleg de partid cu Smical, nu a avertizat-o pe aceasta din urma cu privire la consecintele incalcarii legii si nici nu a ridicat in Consiliul Local problema imposibilitatii ca asociatia in speta sa primeasca finantari de la bugetul municipiului. Stia ca Smical face parte din asociatie (doar el a intocmit actul constitutiv), stia ca ONG-ul a depus cerere de finantare (avea in anexa toate proiectele supuse aprobarii) si a participat alaturi de colega sa la votul din 21 mai. Oare ce scuza ar putea avea?

Epilog

Speriata de consecinte, Irina Smical a solicitat zilele trecute revocarea hotararii, iar proiectul urma a fi votat in sedinta de Consiliu Local de vineri, 25 mai. Numai ca sedinta s-a amanat, pentru o data ulterioara. Indiferent de modul in care vor vota alesii municipali, in dreptul consilierului social-democrat ramane conflictul de interese. Conform legii, fapta reprezinta infractiune.

Ce spune legea

Codul Penal: “Fapta functionarului public (a se citi orice oficial public, n. red.) care […] a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un interes patrimonial, pentru sine, sot, ruda […], se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Legea 215, privind Administratia Publica Locala: “Nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierul care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local. Hotararile adoptate de consiliul local cu incalcarea dispozitiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se constata de catre instanta de contencios administrativ. Actiunea poate fi introdusa de orice persoana interesata.”

Legea 393, privind Statutul alesilor locali: “Consilierii judeteni si consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea si adoptarea de hotarari daca au un interes personal in problema supusa dezbaterii. In situatiile prevazute la alin. (1), consilierii locali si consilierii judeteni sunt obligati ss anunte, la inceputul dezbaterilor, interesul personal pe care il au în problema respectiva.”

Pe aceasta tema, consilierul Irina Smical nu a putut fi contactat telefonic.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. tibilisk

    mare „bandit” Marin Bragaru.. doar e avocat, ce naiba.. credeti ca nu stia el exact cum stau lucrurile? normal ca stia… dar ce si-a zis? „da’ daca nu ne vede nimeni si reusim sa trecem lucrurile neobservate… oameni ne-am facut”…ghinion, ce sa-i faci…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2