Pensionarii de la IPEG au sprijin in Parlament: Initiativa legislativa pentru recunoasterea grupei speciale si recalcularea pensiilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Parlamentarii maramureseni Vlad Emanuel Durus (USR) si Severica Covaciu (PMP) au inregistrat azi la Parlament propunerea legislativa prin care amendeaza Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Amendamentele se refera la pensionarii proveniti din fostele Intreprinderi de Prospectiuni si Explorari Geologice (IPEG). Dupa Decizia ICCJ din martie 2019, Casa Nationala de Pensii i-a exclus pe cei de la IPEG din grupa speciala, modificand implicit, prin interpretare, deciziile de pensionare ale celor iesiti la pensie dupa 1 aprilie 2001.

Prima consecinta a fost excluderea acestor persoane de la recalcularea pensiilor in baza Legii 221/2018. In schimb, colegii lor de munca cu aceeasi incadrare de grupa in munca, cu aceleasi retineri salariale, cu prevederi identice in decizia de pensionare, dar pensionati inainte de 2001 continua sa fie considerati ca au lucrat in conditii speciale si sa beneficieze de recalculari.

„Asa cum le-am promis saptamana trecuta pensionarilor de la IPEG, azi am inregistrat initiativa legislativa prin care incercam sa reparam o lege care a lasat loc de interpretari. Amendarea legii este obligatorie, in urma nedreptatilor create. Sunt aproximativ 1000 de persoane la nivel national, din care 160 in Maramures, care au pierdut la pensie printr-o.

Sper ca majoritatea parlamentara sa inteleaga nu doar necesitatea amendarii legii, ci si urgenta. Trecerea proiectului prin Parlament ar trebui sa se realizeze in procedura de urgenta, pentru ca pensionarii de la IPEG sa intre la recalculare pe termenul prevazut de Legea 221/2018”, a spus deputatul USR Maramures Vlad Emanuel Durus.

Deputatul USR a facut, in paralel, o solicitare catre premierul Romaniei pentru a modifica Legea 263/2010 prin OUG. Este calea cea mai rapida de a-i repune in drepturi pe pensionari. Trebuie doar aceeasi vointa pe care Guvernul Dancila o manifesta atunci cand este vorba de pensii speciale.

Biroul comunicare, deputat USR Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2