Pensionarii solicita ca noua Lege a pensiilor sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2019

Reprezentantii pensionarilor, care au participat, miercuri, la o actiune de protest in fata Guvernului, solicita ca prevederile noii Legii a pensiilor sa fie aplicate inca de la 1 ianuarie 2019, nu din 2021, cum este prevazut, informeaza AGERPRES.

“Vrem ca oficialii din Guvern sa fie de acord ca aceasta Lege a pensiilor sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2019, nu din 2021. Nu mai avem timp sa asteptam, poate multi dintre noi nu vor mai fi pana atunci. Sunt niste puncte in aceasta lege, iar unul dintre ele ar fi cel care se refera la prevederea ca 25% din pensia celui decedat sa i se dea celui care traieste. Daca e vorba despre o binefacere pentru noi, acesti 25%, de ce sa ii primim in 2022? Cei care mor pana atunci sunt lipsiti de aceste drepturi?”, au afirmat reprezentantii pensionarilor la protestul din Piata Victoriei.

Conform acestora, trebuie clarificata si problema aducerii de adeverinte de la fostul locul de munca dupa salariile brute. Astfel, pensionarii solicita ca prevederea prin care este acordat un procent de 10% la pensie celor care nu mai pot aduce adeverinte de munca, sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2019.

De asemenea, pensionarii vor ca procentul de 45% al valorii punctului de pensie din salariul mediu brut pe economie sa fie inclus in noua Lege a pensiilor.

Totodata, protestatarii solicita ca majorarea valorii punctului de pensie sa se faca la inceputul fiecarui an, de la 1 ianuarie 2019, si nu in septembrie cum se doreste la momentul actual.

In context, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a explicat miercuri, la Digi24, ca noua lege nu ar fi putut fi aplicata din 2019 din cauza volumului mare de munca in conditiile in care, una dintre prevederile proiectului mentioneaza ca acordul global va fi luat in considerare la calculul pensiilor, la fel ca si al 13-lea salariu.

“Un specialist de la Casa de Pensii poate calcula in medie 8 dosare pe zi. Vorbim de 5 milioane de pensionari. Este imposibil ca legea sa fie aplicata din 1 ianuarie 2019, in conditiile in care legea abia astazi (miercuri, n.r.) va pleca spre Parlamentul Romaniei. Indiferent de softul pe care il vom avea. Foarte multe dosare vor trebui luate la mana pentru ca in lege apare acordul global care se ia in calcul. Pana acum, pentru toate drepturile de natura salariala, precum acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paste si de Craciun, nu se punea vreodata problema sa fie calculate la pensie desi oamenii platisera contributii pentru toate aceste drepturi salariale. De acum se vor lua in calcul. Am trecut un procent de 10% care se ia in calcul pentru absolut toata lumea care a lucrat inainte de 2011 si dupa 1975 cand a aparut prima lege a salarizarii si aceste drepturi. Este foarte posibil ca pensionarii sa poata justifica o suma mai mare de bani, respectiv un procent de 30% in loc de 10% si sa vina cu adeverinte”, a explicat ministrul de resort.

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a lansat in dezbatere publica proiectul Legii pensiilor in luna august a acestui an. Potrivit institutiei, documentul urmareste eliminarea inechitatilor dintre cei care au cotizat egal si primesc pensii diferite, dar si dintre barbati si femei, asa cum se intampla in prezent.

“Proiectul de lege urmareste eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii, care au facut ca persoane care au lucrat acelasi numar de ani, in aceeasi profesie si au cotizat egal, sa aiba pensii diferite. De asemenea, se elimina inechitatile din sistem dintre femei si barbati care au lucrat acelasi numar de ani, in aceleasi conditii si care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile in discutie se egalizeaza”, argumentau, in august, oficialii ministerului.

Potrivit acestora, proiectul de act normativ se bazeaza pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adica plata in functie de contributie; egalitate, adica pensionari care au aceeasi vechime, dar care au iesit la pensie in momente diferite, primesc aceeasi suma de bani; solidaritate sociala, adica generatiile in activitate sustin, prin plata contributiilor lor, generatiile de pensionari si, in viitor, vor fi sustinute la randul lor; imprescriptibilitate, adica dreptul la pensie nu se poate prescrie.

In proiectul de lege se precizeaza ca nicio pensie in plata nu va scadea. In cazul in care, in urma recalcularii, va rezulta o suma mai mica decat cea aflata deja in plata, atunci se va mentine suma in plata. Nu se modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici cel complet.

Cateva sute de pensionari au participat, miercuri, la un miting organizat de Federatia “Unirea” in fata Guvernului, principala revendicare fiind cresterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, din 2021.

Presedintele organizatiei, Dumitru Cojanu, a declarat, pentru AGERPRES, ca Programul de guvernare al PSD a fost votat de catre pensionari in 2016, pentru ca includea cresterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, insa acum guvernantii s-au razgandit.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1