Pentru jumatate din populatia lumii, o vizita la medicul generalist dureaza mai putin de cinci minute

Pentru jumatate din populatia lumii, o vizita la medicul generalist dureaza mai putin de cinci minute, spun cercetatorii. Programarile variaza de la 48 secunde in Bangladesh la 22,5 minute in Suedia. In Statele Unite, o consultatie dureaza aproximativ 20 de minute, relateaza Reuters, informeaza AGERPRES.

Timpul de consultare mai scurt a fost asociat cu o stare de sanatate precara in ceea ce-i priveste pe pacienti si cu epuizare profesionala in ceea ce-i priveste pe medici, explica dr. Greg Irving de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie si colegii sai intr-un raport publicat online la 8 noiembrie in BMJ Open.

Cercetatorii au analizat 178 de studii anterioare scrise in engleza, chineza, japoneza, portugheza, rusa sau spaniola, acoperind 67 de tari si peste 28,5 milioane de programari. Optsprezece tari, care reprezinta jumatate din populatia lumii, au timpi de consultatie de mai putin de 5 minute, au constatat ei. Alte 25 de tari au avut timpi de consultatie de sub 10 minute.

In tarile dezvoltate, timpul pentru o consultatie medicala pare sa creasca. In Statele Unite, de exemplu, consultatiile se prelungesc cu 12 secunde pe an si au ajuns de la 15 la 20 de minute intr-o perioada scurta de timp.

Durata consultatiilor medicale pare sa scada in tarile cu venituri mici si medii, ceea ce poate avea implicatii asupra cresterii populatiei si a optiunilor de tratament. China, de exemplu, are un timp mediu de aproximativ doua minute pentru o consultatie la medic. Guvernul a anuntat recent o noua politica de extindere a fortei de munca din domeniul asistentei medicale primare.

Studiile viitoare ar trebui sa ia in considerare valoarea adaugata pentru fiecare minut suplimentar de consultare, a spus Irving. Diferentele dintre o programare de doua minute si o programare de 20 de minute pot fi evidente, dar cercetatorii doresc sa stie diferenta dintre ceea ce este acoperit intr-o intalnire de 15 minute fata de 20 de minute.

In ce moment calitati precum promovarea sanatatii incep sa se faca simtite in consultatie? Ce durata ne ajuta sa gestionam cel mai bine sanatatea pacientilor nostri?” — se intreaba cercetatorul.

Echipa Irving a constatat ca durata consultatiei a fost asociata cu cheltuielile nationale de sanatate, cu numarul de medici de ingrijire primara la 1.000 de locuitori si cu ratele de epuizare a medicului. In acelasi timp, durata programarii nu a fost asociata cu numarul de consultari per pacient in fiecare an, cu numarul de teste de diagnostic solicitate de medic, cu numarul vizitelor de urgenta sau cu satisfactia pacientului.

Corelatiile dintre timpii de consultare si rezultate pot deveni din ce in ce mai importante pe masura ce populatia tarilor industrializate imbatraneste, a declarat Robin Osborn de la Commonwealth Fund din New York City. Osborn, care nu a fost implicata in acest studiu, si colegi ai ei au efectuat un studiu cu medici de ingrijire primara in 20 de tari in 2015 care a examinat provocarile in ingrijirea pacientilor cu nevoi din ce in ce mai complexe in materie de sanatate. Pentru a asigura asistenta medicala la preturi accesibile si de inalta calitate pentru pacientii bolnavi si complecsi, este necesara o infrastructura puternica de ingrijire primara, a declarat ea pentru Reuters Health.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1