Pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române, un arhiereu este trimis în judecată pentru viol

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Episcopul (retras) Cornel Onilă și fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimiși în judecată pentru viol și alte agresiuni sexuale comise împotriva unor elevi de seminar, scrie publicația Săfielumină.ro.

Rechizitoriul întocmit în cauză mai dispune însă ceva: chemarea în instanță, ca părți responsabile, a instituțiilor BOR care au găzduit și tolerat abuzurile.

Pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române, un arhiereu este trimis în judecată pentru viol.
O altă premieră este aceea că o eparhie BOR, Episcopia Hușilor, este chemată să răspundă în instanță pentru agresiunile sexuale care ar fi fost comise de ierarhul care o conducea și de un călugăr cu cel mai înalt rang, protejat al episcopului.
Episcopul ortodox retras Cornel Onilă a fost trimis în judecată de Parchetul Curții de Apel Iași, care-l acuză de viol și agresiune sexuală asupra unui băiat care-i era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși.

Dosarul a apărut pe portalul instanțelor sub numărul 647/45/2020 și a fost înregistrat luni, 21 decembrie.

Alături de Onilă va fi judecat și fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat că l-a violat la rândul său pe același elev abuzat și de Preasfințitul Corneliu. Monahul Jitaru ar mai fi violat alți doi seminariști, pe unul de cel puțin nouă ori într-un an, iar pe celălalt timp de aproape doi ani, uneori și de două ori pe săptămână.

Onilă și Jitaru își acopereau unul altuia faptele infracționale, într-un joc de putere clericală care a viciat viața bisericească din Episcopia Hușilor vreme de mai bine de un deceniu.

Cele trei victime ale abuzurilor sexuale comise în tandem de episcopul și arhimandritul BOR le cer agresorilor daune însumând 500.000 de euro. Jitaru nu are proprietăți, iar Onilă – al cărui statut clerical reclamă încă titulatura de Preasfințit – a apucat să-și retragă aproximativ 270.000 de euro din conturi după ce un sechestru asupra conturilor sale instituit de procurori a fost ridicat de judecători, așa cum reiese din dosarele judecate la instanțele din Iași.

Pentru a se asigura că daunele solicitate în procesul penal vor fi acoperite, procurorii au introdus în dosar, la cererea victimelor, conform procedurii, Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși, în calitate de părți responsabile civilmente.

O eventuală sentință de condamnare ar consfinți practic, din punct de vedere legal, răspunderea în solidar cu inculpații a instituțiilor bisericești care au găzduit, tolerat și ascuns abuzurile sexuale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2