Pentru toti maramuresenii: Petitie impotriva scumpirii apei de catre VITAL SA!

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

vital hidrant apa

Cresterea pretului la apa furnizata de VITAL SA a starnit numeroase reactii din partea consumatorilor. Pe retelele de socializare, acestia isi exprima nemultumirea fata de ultimele scumpiri, criticand modul in care conducerea societatii gestioneaza profitul obtinut. Spre exemplu, la Sarbatoarea Castanelor din acest an, VITAL a fost principalul sponsor. Mai mult, in perioada urmatoare sunt anuntate alte scumpiri.

Principalul actionar al societatii este Municipiul Baia Mare, insa alesii locali nu au avut pana acum nicio reactie vizavi de pretul foarte mare al apei. ZiarMM a initiat o PETITIE online care poate fi semnata de toti maramuresenii nemultumiti de scumpirea apei. Dupa strangerea semnaturilor, petitia va fi prezentata consilierilor baimareni, carora li se va cere sa ia masurile care se impun.

Demersul ZiarMM este sustinut si de reprezentanti ai presei locale si entitati media din judet: Anamaria Avram, Romeo Dobocan, Detectivul de Presa Soc.

Mai jos, textul integral al petitiei.

Pentru toti maramuresenii! Petitie impotriva cresterii pretului la apa de catre VITAL SA

In doar zece ani, pretul la apa furnizata de societatea VITAL s-a marit cu 1.000%, adica de 9 ori! De la 0,9 lei, a ajuns aproape 8 lei. Pretul este calculat pentru un metru cub de apa si include servicii de apa si canalizare. Urmeaza alte mariri, conform unui grafic stabilit cu Banca Europeana de Investitii, pretul urmand sa atinga pragul incredibil de 15 lei. Scumpirea este argumentata de faptul ca trebuie sa rambursam creditul catre Banca Europeana de Investitii.

Insa NU ESTE NEVOIE DE ACESTE SCUMPIRI. Chiar si cu actualele tarife societatea face profit. Acest lucru reiese din faptul ca sponsorizeaza cu bani grei evenimente publice. La Sarbatoarea Castanelor 2015 a fost principalul sponsor. Ne declaram impotriva scumpirii apei de catre societatea VITAL SA, in conditiile in care deja face profit.

Cei mai multi dintre maramureseni nu isi pot permite un pret mai mare, apa devenind un lux. Numeroase familii au redus consumul prin reutilizarea apei in mod repetat atat la spalatul veselei, cat si al rufelor, atentand in felul acesta la sanatatea proprie si a celor din jur.

Solicitam conducerii VITAL sa inceteze bataia de joc la adresa maramuresenilor! Solicitam consilierilor municipali baimareni sa analizeze situatia financiara a societatii VITAL, pentru gasirea mijloacelor financiare legale in vederea stoparii cresterii pretului apei!

Semneaza si tu PETITIA impotriva cresterii pretului apei!

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

74 Comments

 1. cetatean

  Atentie! NU Vital creste preturile. Acestea sunt reglementate de ADI (Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, formată de Municipiul Baia Mare, împreună cu cinci oraşe şi douăsprezece comune aflate în aria de polarizare a municipiului Baia Mare). In plus, Vital este in subordinea Consiliului Local Baia Mare! In concluzie, Vital doar ”executa”!

  Reply
  1. Vasile

   Serios? Si cine face referatul de necesitate? Sau se trezesc astia din ADI, asa, intr-o dimineata si au revelatia ca Sfantu Petru si ai lui au marit tarifele la forta gravitationala?

   Reply
 2. societatea civila

  semnat si semnez si pentru demiterea directorilor care se ocupa de partea financiar-contabila, resurse umane si a directoarei generale d-na Bancos.
  Iar Catalin Chereches sa inceteze cu minciunile si manipularile la propriu ziar.
  Nu mai vrem sa sponsorizam din banii de la Vital habarnistele din handbal si parangheliile de la sarbatorile de 2 lei organizate de primar.

  Reply
 3. sss

  In noiembrie 2004 , de exemplu , S.C. Vital practica urmatoarele preturi pentru apa :
  -apa potabila: 5220 lei (vechi) / mc
  -canalizare : 2512 lei (vechi) / mc
  -canal meteo : 2512 lei (vechi) / mc
  -taxa de dezvoltare : 1200 lei (vechi) / mc
  Aceste date sunt luate de pe o facture emisa de catre S.C. Vital unei Asociatii de Proprietari in luna noiembrie 2004.Cantitate de apa care se considera atunci ca este evacuata la canal era de 95 % din cantitatea de apa potabila consumata.Canalul meteo era in functie de suprafata acoperisului blocului.In acest caz concret erau luati in calcul 3 mc de apa pluviala /luna.Era o suma destul de mica.Taxa de dezvoltare a fost scoasa din facturi incepand cu ianuarie 2010.Canalul meteo a fost facturat pana in luna martie 2013.Incepand cu luna aprilie 2013 canalul meteo (asa zisa “apa de ploaie”) , datorita presiunii opiniei publice , canalul meteo a fost scos din facturi dar s-a “umblat” la procentul de evacuare al apei la canal , adica a crescut procentul de evacuare de la 95 % la 98 %.Populatia a “muscat-o” pentru ca a disparut ceva de pe factura , dar nu a sesizat ca valoric plateste mai mult , datorita acelei diferente de 3 % la canalizare.Lovitura de gratie a dat-o Vitalul populatiei incepand cu aprilie 2015 cand pretul apei a ajuns la 3.48 lei / mc iar canalizarea la 2.76 lei / mc (fata de 3.03 , respectiv 1.94 cat erau in luna martie 2015).Toate preturile prezentate saunt fara TVA.Dar cum si TVA a crescut in perioada 2004 – 2015 , si cum populatia este platitoare de TVA , elocvent este sa aratam ca in prezent (octombrie 2015) un mc de apa (cu canalizare cu tot si cu TVA) este 7.68 lei iar in noiembrie 2004 era de1.03 lei (exprimat il lei noi).Cresterea este de 7.45 ori !!!!

  Reply
 4. spirit civic

  am semnat. Nu este etic ca intr-o perioada dificila d.p.d.v. economic pentru locuitorii orasului sa-i duci la sapa de lemn marindu-le pretul la apa.

  Reply
 5. Adelina Maries

  E limpede ca Vital cheltuie bani fara discernamant motiv pentru care eu doresc ca Vital sa nu mai sponsorizeze nici o activitate in care e implicat primarul. NIMIC dar absolut NIMIC. Mi se pare onorabil doar sustinerea persoanelor cu dizabilitati si a copiilor talentati ori a celor din centre sociale, dar asta prin transparenta. Si atat, nimic mai mult.

  Iar daca initiati si o petitie de demitere: a primarului care manipuleaza ca un papagal + a adormitilor din Consiliul Local impreuna cu directorasii gen Barbul, Bancos si altii semnez si prezenta petitie. Si partidele politice din Baia Mare se fac la fel de vinovate.

  Reply
 6. Adelina Maries

  Sunt 2 problema mari si late una o spun acum.
  Oare sa ai toaleta in casa e chiar un semn de civilizatie? Ia sa ne gandim unde ajunge mai departe apa cu fecale din toaleta sau apa cu detergeti din uzul casnic? O sa vedeti ca destinatia finala e Dunarea si apoi Marea Neagra unde mergem sa facem baie si sa ne bronzam :D.
  Deci nu Vitalul e principalul poluator ci omul.
  Ori renuntam la a consuma zeci de kg de detergenti ori acceptam ca luxul de a distruge viata acvatica trebuie platit.
  Nu traim doar pentru a manca, produce excremente si a ne hahai. Daca ne convine luxul de a nu ne interesa ce se intampla mai departe dupa ce tragem apa, trebuie sa ne convina si costul.

  Astept prezentarea de solutii alternative

  Reply
  1. dilau

   mai adelina, chiar ai dreptate. si eu cred ca ar trebui sa renuntam la cele citeva kg de detergenti si chiar la sapun. pai se poate sa poluam mediul acvatic?.:)))

   Reply
  2. Vasile

   Adelina draga, dar e vorba de pretul pentru servicii, nu ca nu dorim aceste servicii. Pretul e mult prea mare fata de „luxul” pe care il avem. Nu traim totusi, in evul mediu. Tu crezi ca la o comunitate de 100.000 de oameni, solutia este sa avem buda in curtea blocului? Si sa ne stergem la fund cu frunze de brusture? Iar spalarea hainelor sa fie exclusiv cu ajutorul apei de ploaie? Te rog detaliaza ce ai vrut sa zici.

   Reply
   1. dilau

    prietene vasile, am impresia ca esti cam puturos. chiar n-ai putea – macar odata pe saptamina – sa-ti duci hainele la viltorile bio din chiuzbaia?.:)))).

    Reply
    1. Vasile

     Nu, dar o sa folosesc foarte rar sapunul si detergentii in urmatoarele 6 luni si dup-aia o invit pe Adelina la o cafea. Ca sa o conving ca sunt eco-friendly 😉

     Reply
    2. dilau

     mai vasile, adelina o sa te refuze din start, ea prefera barbati 100% eco. eu zic sa renunti total – vreo 6 luni – la detergenti, sapun si…….. pasta de dinti iar apoi sa revi cu o noua invitatie. poate asa ai vreo sansa.:))))).

     Reply
   2. Adelina M.

    Vasile, ce sa detaliez?
    De cand primul ecologist al urbei e primar, orasul e mai curat dar pute a cacat la propriu. Nu trebuie sa deschizi ochii sa vezi, inspiri si realizezi. Nu-i iluzie optica, simtul olfactiv nu poate fi pacalit cu panselute si performante sportive cumparate 🙂
    Zici ca la 100.000 de locuitori „buda de la coltul blocului nu-i solutie” ai dreptate. „Buda” au mutat-o la marginea orasului in groapa aceea unde se arunca reziduurile din canalizare dupa decantarea apei uzate de la celebra statie de epurare a apelor uzate. Acea statie am inteles ca-i responsabila si de ce accidente ecologice cam ciudate potrivit celor de la „Apele Romane”.
    Cu banii cheltuiti pe sportul acela plictisitor de-i zice handbal, care mie imi seamna a cancan si nu a sport (si unde am inteles ca ar exista ceva furturi din bani publici proveniti si de pe fieliera VITAL) oare nu s-ar fi reusit performanta ca Baia Mare sa miroase a CURAT si PROASPAT?
    N-am sugerat sa stati nespalati 🙂 dar nici modul de a consuma tot soiul de detergenti fara discernamant nu-i o solutie pentru bietele fiinte acvatice nevinovate si care trebuie sa ne suporte toate inconstientele.
    Am sugerat ECHILIBRU si am cerut SOLUTII daca nu s-a inteles asta e.
    Am evoluat si poate ca n-am evouluat ori poate singurul semn de civilizatie e respectul pentru mediul inconjurator.

    Reply
    1. dilau

     mai adelina, sint convins ca esti convinsa :))) ca lumea mai trebuie sa faca si putina miscare. poate totusi imi spui si mie/ noua un sport care nu e plictisitor, da unul care sa fie omologat la j.o.:)))))

     Reply
  3. chupacabra

   inca o perla din ciclul ” hai sa ne amuzam cu Adelina ” . citeste un pic despre ce inseamna o statie de epurare si verifica daca are si orasul nostru una. sincer nu cred ca ar fi o solutie alternativa sa ne spalam hainele in Sasar si sa ne reingurgitam excrementele.

   Reply
 7. vasilika

  nu stiti cumva ce masina si-a cumparat doamna Bancos recent ? cea veche avand mai putin de 1 an, unde este restructurarea despre care vorbea in momentul in care a fost numita director? a dat afara niste amararati cu salarii mici si si-a angajat tot neamul pe salarii foarte mari , a inceput cu nurorile dansei , nu peste mult timp sc vital sa va deveni sc bancos srl

  Reply
 8. Dragos Popa

  Din superlativele orasului Baia mare: cel mai scump taxi din tara, cel mai scump mc de apa rece (gratie Vital-ului si felicitari borsenilor ca au reusit sa scoata din orasul lor pe acest furnizor corupt), cele mai scumpe impozite pe cladiri, printre cele mai scumpe locuri de parcare, etc. Ah, sa nu uitam si celelalte recorduri: printre cele mai mici salarii medii din toata Romania, suntem chiar in urma Teleormanului! Si acum…spor la lins bucile primarului (ma refer la cei care inc ail mai ridica in slavi)! PS: sa fiu nebun sa nu semnez si eu…

  Reply
  1. cristi

   Corecta enumerarea dar simpla semnare a petitiei nu rezolva problema. Puterea e in mana lingailor din consiliul local, slugile care alearga la pocnetul din degete al primarului Chereches, azi sedinta de indata , maine extraordinara. Dlor inca consilieri, in afara de a-l pupa in c…pe edil de problemele orasului cand va ocupati?

   Reply
 9. dilau

  daca romeo dobocan sustine aceasta petitie semnez si eu. da cu o mica precizare : in cazul in care vital mai urca pretul – ceea ce mai mult ca sigur se va intimpla – banii sa fie bagati, ca sponsorizare, in sportul local -.:)))).

  Reply
 10. dilau

  prietene ciprian dragos, faptul ca ai bagat feisbucistii pe prima pagina e un lucru bun, chiar foarte bun dar – eternul dar – mai e o mica belea. daca unul dintre ei ma injura, eu – care nu am feis – unde il gasesc?. chiar trebuie sa-l caut pe la toate stirile?.

  Reply
  1. STEKO

   Mai Diugule,sa-ti faci o noua adresa de e-mail(chiar daca-l faci cu sapa)nu cred sa te dureze mai mult de 5 minute.Sa te registrezi pe FB inca pe atit,cauti doua poze cu pisici,una cu handbaliste si ai contul facut.Nu e nevoie sa postezi nimic.Clar ca nu vei sti ce spun ,,prietenii”despre tine,dar vei putea citi toate commenturile din toate ziarele…

   Reply
  2. dilau

   prietene steko, ori de cite ori ies din casa – sa cumpar tigari, noroc, seminte ….. sau la piata – mi se cere sa am/deschid un email si un cont bancar. ti se pare normal?. o fi asta viitorul dar pe mine chiar nu ma intereseaza.:)))).

   Reply
 11. Ana Avram

  Ideea e urmatoarea:VINE CAMPANIA ELECTORALA! Ne pregatim din timp. Trebuie sa reusim inainte. Vom vedea consilierii si primarul de pe ce pozitii discuta. Trimitem petitia la ANRSC si evident la DNA. Vom sti cand se discuta despre majorare si vom merge toti la primarie. Sedinta e publica! Ii strangem cu usa exact cum fac ei. Daca trebuie ne luam si oua. Le vom spune tare si raspicat ca NU I ALEGEM!

  Reply
 12. sei

  @Dragos Popa: daca ai cauta informatii inainte de a le afirma ar fi mult mai bine: pretul la apa potabila este un pret mediu pe tara !!!, pentru parcare nu stiu in cate orase platesti 100lei pentru 1 an de zile in orice parcare !!! (pe zi in Cluj e 9lei !!!) … si deja e penibil sa ma iau si de celelalte afirmatii nefondate
  @Remus Adrian Pakei: in principiu fiecare familie are cam acelasi procent de apa care ajunge in canalizare si care e aproape de 100%, cred ca la firme care imbuteliaza apa …banuiesc ca nu platesc tot 98% canalizare … unde crezi ca exista pierderea de apa (robinet->canal) ? Chiar daca bei acasa si „dai” apa la servici …tot la canal se duce 🙂 . Da un exemplu de consum de apa (obisnuit intr-o familie) unde apa utilizata ajunge in alta parte (nu in canalizare), eventual si un volum de apa care este consumat in acest fel.
  @ autorului articolului: incearca sa obtii graficul scumpirii apei stabilit in momentul contractului pt fondurile europene … este stabilit de atunci in ce date si cu ce procente se va scumpi apa (pt plata creditului facut de Vital pt cofinantare) …ar trebui sa fie o informatie publice …nu ?
  Pe de alta parte devenind furnizor judetean (e obligatoriu sa fie furnizor zonal…daca nu era Vital era alta firma)… s-au preluat si zone unde costa mai mult sa aduci apa la robinet si sa fie potabila …nu stiu daca ar putea avea tarife diferentiate pe zone de genul Sighet, Cavnic, Baia Mare … avand tarif unic probabil e mai mare pretul ca sa acopere si zonele unde se cheltuie mai mult.
  Intru totul de acord cu incetarea sponsorizarilor, achizitionarea de masini de lux, masini folosite de catre oameni din administratia publica, in plina reorganizare si dat afara oameni vechi de acolo sa se angajeze noi neamuri, …
  Cred ca e o masura nefericita cu introducerea feisbucului pentru logare …

  Reply
  1. Cetatean

   Mi-a placut chestia cu finantarea din banul cetateanului a modernizarii SC VITAL SA Baia Mare dar atunci DE CE nu suntem cu toti actionari la VITAL cum ar fi firesc ?
   De asemenea propun sa-mi modernizez si EU firma mea iar stimata/ul SEI sa participe benevol cu o suma de bani lunar , doar asa facem si nou baimarenii la VITAL !

   Reply
  2. dilau

   mai cetatean, cam care e scorul?. eu m-am gloante nici sa trec strada dar promit ca vorbesc cu prietenul steko. acum e rindul tau, cit la suta esti dispus sa cedezi din firma ta?.:)))).

   Reply
 13. Zoltan Kiss

  Nu doar in Baia Mare sunt edili si consilieri corupti ca si in capitala?Probabil au luat lectii de coruptie direct de la Militianul Oprea actualul vicepremier mai ales ca nici militienii imbracati in uniforma de Politisti nu sunt straini de fraude si mite similar cu politicienii corupti.

  Reply
 14. Calin La Patrat

  M-am saturat de primarul asta cu handbalul lui sponsorizeze din bani lui nu din bani nostri este prea mult sa platim atata pentru apa . Pe el al doare undeva familie nu are ai singur ce stie el cum ai cu familile unde trebuie sa platesti apa pentru 4 persoane .

  Reply
 15. Anca Taut

  poi si normal,noi platim atata amar de bani pt apa ca banii sa mearga in sponsorizarile handbalului,lucru care nu ne incalzeste cu nimica,pe mine cel putin si nu mi nici plateste facturile sau sa mi puna mancare pe masa!!!!!in loc sa ne faca traiul mai usor nu stiu cum sa ne fure mai mult…rusine!!!!semnez

  Reply
 16. Kovacs Stefan

  Definitia luptei de clasa:,,lupta celor cu 2-3 clase impotriva celor cu mai multe clase!Pai voi credeti ca baimarenii sint chiar asa ce cu 2-3 clase?Sau credeti ca voi aveti mai multe clase?Sau ca aveti macar,,clasa"?..

  Reply
 17. bancos

  Mai baieti si fetite, eu astept DNA-ul sa faca curatenie, singura institutie care ne mai poate salva de la fanteziile astora.

  Reply
 18. Cristi

  SEI, eu de exemplu ud florile si gazonul cu furtunul. Pot spune ca consum 3, 4 mc de apa pe luna in lunile de vara, anu asta chiar mai mult de 4 mc pe luna . De ce sa platesc canalizare 98 %?! ORICUM PRETUL ESTE PREA MARE PT. UN ORAS CA BAIA MARE, lasa-ne cu media pe tara ca nu se poate compara. Si te rog sa nu mai faci comparatie cu Clujul care este printre primele 5 orase din tara ca economie. Baia Mare sa o compari cu Bistrita, Satu Mare, Zalau, Botosani etc.

  Reply
 19. Fáy Tibor

  Odata cu semnarea petitiei ar trebui semnata o sesizare si la Curtea de Conturi pentru o verificare ampla, respectiv o sesizare la Consiliul Concurentei impotriva acestui monopol abuziv.

  Reply
 20. Adrian Mladin

  daca apa este sfintita si 10 % este Aghiasma, apa sfintita atunci cat ati vrea sa platiti apa din baraj trece pe la beciurile din catedrala 🙂 .pretul este cel mai bun 2 in 1 🙂

  Reply
 21. Tomoiaga Crinu

  Este o bataie de joc sa te ascunzi in spatele unei intelegeri din 2008 cu Banca Europeana si sa respecti un grafic de de marire a pretului pana la un asa numit prag de suportabilitate intocmit de o firma total neprofesionista (vezi cine a intocmit proiectul de modernizare)

  Reply
 22. Marie Mare

  cum dumnezeu pana acuma nu sa observat ca ce pret ia pus astia de la vital eu ma durea sufletul cand mergeam sa platesc la vital factura ce sa va spun consumam apa 22m cub imi venea factura de 160 roni iar pina na scumpi apa tot acela consum 22m cub si plateam cel mult 60 roni sincer ma durea sufletul cand vedeam ce umfla pretul eu am fost la vital si am intrebat ce se intampla cu scumpirea asta la apa ce credeti ca mia raspuns ca de sus ei nu au nici o vina atunci cine raspunde de toata mizeria asta nu se gandesc cine are o pensie mica ei ce fac oare nu dumnezeu nio da apa si ei isi pun pentru instalatiile ce le fac si tratarea apei cum e posibil ca un metru de apa cub sa fie la aproape 8 roni unde se duc bani va spun eu la sfarsit de an se face bilantul si sa vedeti dumneavostra dragi mei baimareni ce premi frumusele incaseaza de la mic la mare ca asa se spala o mina cu cea lalta si dragi mei baimareni haideti sa fim uniti sa facem ceva sa dea pretul la apa jos cei mult strica dar rusine nau nici de noi nici de dumnezeu jos pretul la apa ca neo da dumnezeu si voi nu aveti voie sa treceti peste porunca lui fie va frica de el

  Reply
 23. vasilika

  cine spune ca ascazut consumul? pleaca din uzina de apa prin cadere peste 35000 de mc de apa , dar nu se incaseaza aceeasi cantitate , aici ar trebui sa actioneze specialistii angajati de primar si doamna Bancos pe salarii destul de mari? de ce nu incearca presa cu o anumita parte din consilieri sa patrunda in interior sa primeasca raspuns la intrebari?de ce mult trambitata restructurare a lovit in oameni care chiar erau vechi , fara abateri si chiar profesionisti la locul lor de munca si in locul lor au fost angajati altii cu grade de rudenie cu cei din conducere?

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole