PENTRU UNII DOAR – Certificatul de handicap va trebui emis cu valabilitate nelimitată

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Atunci când vorbim despre persoane cu handicap ireversibil, pe viitor comisiile de evaluare vor trebui să emită certificate de încadrare în grad de handicap cu valabilitate nelimitată. Este vorba despre o propunere de lege care se află în atenția senatorilor, proiect unde se face referire și la aplicarea unor amenzi în caz de nerespectare a legii. În Maramureș, dar nu numai, nu de puține ori oamenii s-au plâns că deși au probleme de sănătate ireversibile sunt purtați pe drumuri în fiecare an pentru a-și putea păstra acel ajutor de handicap. Ca și cum dacă ai lipsă o mână anul viitor ți-ar putea crește la loc. Sau un picior. Tocmai de aceea parlamentarii vor acum să schimbe legea.

Din Expunerea de Motive la acest proiect de lege aflăm că „nu întotdeauna comisia de evaluare aplică în mod unitar prevederile legale, rezultând situații absurde în care persoane cu handicap cu membre amputate sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil al afecțiunii lor”. Inițiatorii acestui proiect de lege vor să introducă un nou alineat care va suna cam așa: „Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligată să acorde un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fî necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice.”

În plus, se propune și sancționarea comisiilor de evaluare care nu emit certificate de handicap cu termen de valabilitate nelimitat, pentru astfel de abateri amenzile fiind cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2