Pericolul „indoparii” cu fast food

Reclame home 1
Reclame home 1

Desi se stie de mult ca un consum ridicat de mancaruri tip fast food, cu continut mare de grasimi, zahar si sare, dauneaza sistemului imunitar si sanatatii in general, un nou studiu scoate in evidenta adevarata amploare a impactului negativ al unei alimentatii nesanatoase: aceasta afecteaza microbiomul intestinal si produce modificari nocive la nivelul ADN-ului celular, modificari care sunt transmise si urmasilor.

Studiul, publicat in Nutrition Journal, arata ca un consum ridicat de fast food este asociat cu un risc marit de inflamatie, infectii, cancer si boli alergice si autoimune.

Obiceiurile alimentare nesanatoase lasa „cicatrice” in ADN si afecteaza microbiomul intestinal – ansamblul complex de microorganisme care traiesc in intestinul uman si au o influenta hotaratoare asupra sanatatii.

„Corpurile noastre sunt niste mini-ecosisteme si orice factor care ne deranjeaza bacteriile ne poate afecta sanatatea in moduri foarte profunde”, spune dr. Ian Myles, autor al studiului si medic in cadrul National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Mai mult decat atat, este improbabil ca suplimentele alimentare sintetice sau probioticele sa poata compensa proastele obiceiuri in materie de alimentatie. Singura solutie este modificarea stilului de viata, prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase.

Cel mai ingrijorator aspect este faptul ca deprinderile alimentare nesanatoase isi pun amprenta asupra ADN-ului si asupra microbiomului celular, afectand sistemul imunitar, iar aceste probleme imunitare se transmit si urmasilor.

Microbiomul intestinal raspunde rapid la modificarile dietei, acestea produc schimbari atat in ceea ce priveste tipurile de bacterii din intestin, cat si in ceea ce priveste expresia genelor acestor bacterii. Alte studii aratasera ca alimentatia mamei afecteaza ADN-ul copilului

Noul studiu confirma impactul stilului de viata – al alimentatiei in special – asupra sanatatii oamenilor si al copiilor lor; ca urmare, dr. Myles insista asupra recomandarii de a elimina zaharurile procesate industrial, grasimile omegenizate.

„Le spun mereu oamenilor ca e o mare deosebire intre grasimea dintr-o bucata de peste sau de carne si grasimea pe care o consuma ca parte a alimentelor procesate.”

Sursa: Medical News

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole