Permisul de conducere, conditionat de starea de sanatate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Incepand de la 1 ianuarie, persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau de diabet vor putea obtine mai greu eliberara si reinnoirea permisului de conducere, reiese dintr-un ordin de ministru, la cererea unei directive europene din anul 2016, potrivit Ministerului Sanatatii (MS), scrie mediafax.ro.

„O directiva europeana din 2016 a hotarat la toate statele membre U.E. sa includa mai multe restrictii cu privire la bolile din cauza carora este pusa in pericol atat viata conducatorului, cat si cea a celorlalti prticipanti la trafic, iar aici vorbim despre afectiunile cardiovasculare sau la diabet zaharat. De exemplu, pentru reinoirea carnetului, conducatur are nevoie de recomandarea medicului specialist curant. Aceste modificari au fost puse in dezbatere publica si ordinul de ministru a fost semnat pentru ca pana la sfarsitul lui 2017 trebuie sa ne aliniem acestei decizii, altfel risam amenzi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al ministerului Sanatatii, Oana Grigore.

Potrivit ordinului de ministru semnat de Florian Bodog, „afectiunile cardiovasculare pot determina o alterare brusca a functiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranta rutiera, reprezentand un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul”.

In cazul mai multor astfel de afectiuni, precum bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare si ventriculare, simptome de angina, implantare sau inlocuire a unui stimulator cardiac permanent, pierdere tranzitorie a starii de constienta si a tonusului postural sau sindrom coronarian acut, viitorilor soferi sau conducatorilor auto le pot fi eliberate sau reinnoite permisele de conducere auto numai dupa ce afectiunea in cauza a fost efectiv tratata si sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie si, dupa caz, prin efectuarea unui control medical periodic.

De asemenea, ordinul precizeaza ca pentru boli asa cum sunt implantarea unui defibrilator, boli vasculare periferice, insuficienta cardiaca sau cardiopatie valvulara insotita de regurgitare aortica, candidatilor sau conducatorilor auto nu li se pot elibera sau reinnoi permisele de conducere.

„Permisele de conducere pot fi eliberate sau reinnoite in cazuri exceptionale, cu conditia ca solicitarea respectiva sa fie justificata corespunzator printr-un aviz cardiologic si sa faca obiectul unui control medical periodic care sa garanteze ca persoana in cauza este in continuare capabila sa conduca autovehiculul in siguranta, tinand seama de efectele afectiunii respective”, reiese din ordinul de ministru.

Mai multe pe Mediafax

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2