Persoanele care nu au primit cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale si dupa 1 mai

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

card-sanatate-Cele aproximativ 500.000 de persoane care nu au primit cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale decontate de CNAS si dupa data de 1 mai, cand acesta intra in vigoare, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa presedintele institutiei, medicul Vasile Ciurchea, informeaza Agerpres.

“Nu vreau sa existe mesaje de la furnizori ca daca nu ai cardul nu mai primesti niciun serviciu. Primesti serviciu medical. Sa presupunem ca un pacient ajunge la un furnizor de servicii fara a avea cardul, pentru faptul ca l-a uitat acasa, ca nu a dorit sa il ia, ca nu l-a primit, ca l-a pierdut — in sistem se vede daca pentru pacientul respectiv a fost emis cardul. Daca acel card a fost initializat, se vede si asta. Acum, ma refer la cei aproximativ 500.000 de cetateni care nu au primit cardul si au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, in functie de situatie si in sistem se vede daca a fost emis cardul. Atunci se pune intrebarea: nu ai dorit sa vii cu cardul sau cardul nu a ajuns? In oricare dintre situatii primeste serviciile medicale, noi le decontam furnizorilor serviciile medicale”, a precizat Ciurchea.

El a subliniat ca in acele situatii serviciile acordate fara card vor fi atent monitorizate separat fata de serviciile acordate pe baza de card.

“Toata lumea trebuie sa stie ca aceste situatii sunt monitorizate separat. Vom avea in sistemul informatic o evidenta clara a acelor servicii medicale acordate fara a prezenta cardul. In perioada imediat urmatoare ne vom concentra pe aceste situatii. Nu dorim ca un pacient care din diverse motive nu a intrat in posesia cardului sa nu primeasca serviciu. Nu ne dorim ca un servicu acordat de un furnizor de servicii medicale sa nu ii fie decontat acestuia, dar sigur ca trebuie sa monitorizam aceste servicii, daca exista rea-vointa, nu vreau sa folosesc cardul sau furnizorul nu vrea sa foloseasca cardul, noi monitorizam toate aceste situatii”, a spus reprezentantul CNAS.

Potrivit acestuia, dintre cele peste 14.000.000 de carduri tiparite pana in prezent, au ajuns la pacienti mai mult de 96%.

“Aproximativ 500.000 de carduri de sanatate, dar numarul scade in fiecare zi, inca se mai afla la casele de asigurari iar aproximativ 340.000 sunt la medicii de familie. Un numar de 4.000.000 au fost initializate”, a sustinut Vasile Ciurchea.

Referindu-se la discutiile aparute in ultima vreme potrivit carora exista posibilitatea ca cititoarele de card sa nu aiba semnal, Ciurchea a aratat ca si in aceasta situatie cardul lasa in cititor “o amprenta” care este vizibila in sistemul informatic.

“In momentul in care ai introdus cardul in cititor, cardul lasa o amprenta. Chiar daca nu exista semnal, amprenta ramane in cititor. Ea se vede in sistem. Furnizorii au timp 72 de ore sa ridice acele servicii in sistem”, a explicat seful CNAS.

Medicul i-a sfatuit pe pacienti ca in cazul in care platesc un serviciu medical, sa nu ofere furnizorului si cardul. “Serviciul este decontat de Casa, ai folosit cardul, nu-l platesti. Daca il platesti, nu mai dai cardul”, a afirmat Vasile Ciurchea.

El a mai precizat ca pe toti cei care implinesc 18 ani sau care s-au asigurat, sistemul ii semnaleaza automat, se genereaza tiparirea cardului si acesta le va fi distribuit.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *