Persoanele cu dizabilităţi atrag atenţia că indemnizaţia pe care o primesc este insuficientă

Persoanele cu dizabilităţi atrag atenţia că indemnizaţia pe care o primesc este insuficientă, beneficiarii neputând să se descurce cu sumele care le sunt alocate, informează AGERPRES.

„Indemnizaţia lunară a persoanelor cu dizabilităţi are următoarele valori: 500 de lei pentru adultul cu handicap grav, 375 de lei pentru adultul cu handicap accentuat şi 60 de lei pentru adultul cu handicap mediu. Noi, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, am făcut eforturi extraordinare, încă din anul 2017, să explicăm că persoanele cu dizabilităţi nu pot efectiv să se descurce cu această indemnizaţie, pentru că ele trebuie să facă faţă şi costurilor legate de dizabilitate”, a declarat preşedintele Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch, la o dezbatere online desfăşurată miercuri.

Ea a explicat că valoarea prestaţiei sociale, care cuprinde indemnizaţia lunară, indiferent de venituri şi bugetul complementar acordată persoanelor cu dizabilităţi, este calculată, începând de la 1 ianuarie 2018, conform OUG nr. 60/2017, care modifică Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit prevederilor actului normativ, la baza modului de calcul este Indicatorul Social de Referinţă (ISR) şi nu Indicele Preţului de Consum, aplicabil anterior acestei date.

În prezent, valoarea ISR este de 500 de lei, a precizat Daniela Tontsch.

Ea a menţionat că, potrivit „Analizei diagnostic privind incluziunea socială şi situaţia grupurilor vulnerabile în România”, care a stat la baza redactării Strategiei Naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2021 – 2027, „pentru un procent important din populaţia cu dizabilităţi a României, beneficiile pe care, de regulă, statul le acordă şi asigură nu sunt suficiente pentru a fi scoasă de sub riscul sărăciei”.

Reprezentanta Ministerului Muncii, Mihaela Grecu, a declarat că s-a adoptat o lege care prevede majorarea ISR cu rata medie anuală a inflaţiei, începând cu luna martie a fiecărui an. Ea a explicat că, drept urmare, din 2022 va creşte şi valoarea prestaţiilor sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi cu rata medie anuală a inflaţiei.

„Deşi ne dorim dezinstituţionalizarea, trebuie să muncim mult mai temeinic pentru a ne asigura că fiecare persoană care solicită la un moment dat dezinstituţionalizarea sau pe care noi o vedem pregătită pentru viaţa în comunitate (…) este cu adevărat pregătită şi înţelege foarte bine toate urmările acestei decizii. (…) Înţeleg nevoia ca persoanele care trăiesc în comunitate să aibă venituri mai mari, pentru că această indemnizaţie este foarte mică. Unii chiar nu pot să facă absolut nimic, au poate şi încadrare în grad de invaliditate, alte persoane poate că ar fi putut la un moment dat să muncească, dacă ar fi fost sprijinite (…), e clar că nu se poate trăi din 300 şi ceva sau 500 de lei”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Florica Cherecheş.

Ea a anunţat că ANDPDCA va implementa o reţea de îngrijire la domiciliu prin programul operaţional „Incluziune şi demnitate socială”. Florica Cherecheş a informat că, tot din fonduri europene, ANDPDCA are în vedere acordarea a 17.000 de dispozitive asistive.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu