septembrie 24, 2021

Persoanele fizice cu venituri extra-salariale de peste 22.800 lei, in 2017, trebuie sa depuna Declaratia 600

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Persoanele fizice care au obtinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei in 2017 trebuie sa depuna, pana la 31 ianuarie, Declaratia 600, document care vizeaza obligatiile referitoare la contributiile sociale, respectiv contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, informeaza AGERPRES.

“Persoanele fizice care au alte tipuri de venituri in afara de salarii (cum sunt activitati independente(PFA/PFI), drepturi de autor, investitii (dividende, dobanzi, castiguri de capital etc.), cedarea folosintei bunurilor, asocierea cu o persoana juridica, agricultura, piscicultura, alte surse) vor avea obligatia de a declara si plati cel putin contributia de asigurari de sanatate (CASS) daca au depasit in anul anterior (2017, in cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime. Totusi, stabilirea plafonului este simpla doar in aparenta”, precizeaza Radu Derscariu, director la compania de consultanta Deloitte Romania.

Potrivit acestuia, calculul se face fara a lua in considerare salariile. De altfel, obtinerea sau nu a salariilor nu mai reprezinta un criteriu pentru obligatiile referitoare la contributii sociale, asa cum se intampla in trecut cand pentru anumite venituri, de exemplu din dividende, nu se datora contributia de sanatate daca persoana fizica era salariata.

Veniturile care se iau in calcul la verificarea plafonului sunt: venitul net din activitati independente, venitul brut din asocieri cu persoane juridice, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, venitul/castigul din investitii, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura si venitul brut/venitul impozabil din alte surse.

Dupa ce au fost identificate toate veniturile extra salariale, se constata daca venitul cumulat obtinut in anul precedent (cel din 2017 pentru declaratia din 2018) depaseste plafonul de 12 salarii minime brute, respectiv 22.800 lei (1.900 lei x 12 luni), precizeaza consultantul fiscal.

“De exemplu, in cazul activitatilor independente, plafonul se stabileste prin scaderea cheltuielilor deductibile din venitul brut, iar in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor si al celor din proprietate intelectuala prin scaderea cotei forfetare (de 40%) din venitul brut”, a explicat Radu Descariu.

Daca in urma calculului efectuat prin adunarea tuturor surselor, venitul obtinut in anul 2017 este mai mare de 22.800 lei, persoanele fizice trebuie sa depuna declaratia 600 si datoreaza obligatoriu cel putin CASS de 10% la salariul minim pe economie de 1.900 lei. In caz contrar, respectiv daca veniturile realizate in 2017 se afla sub plafonul mentionat, contribuabilii nu vor avea obligatia sa depuna declaratia 600 si nu vor datora contributii sociale in 2018.

Ulterior depunerii declaratiei 600 la Administratia Financiara vor primi decizia de impunere pentru o suma de 2.280 lei/an, avand obligatia de a efectua plati trimestriale de 570 lei (190 lei/luna x 3 luni), conform termenelor stabilite de legiuitor, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie.

In ceea ce priveste contributia pentru pensii, persoanele care au obtinut venituri din activitati independente vor declara obligatia de plata a CAS de 25% tot prin intermediul formularului 600.

“CAS se va calcula la venitul ales de contribuabil, dar care nu poate fi mai mic decat salariul minim brut inmultit cu 12 luni. Practic, pot opta sa plateasca CAS calculat la salariul minim sau la un venit superior, neexistand un plafon maximal. In concluzie, nu vor mai exista scutiri pentru anumite categorii de contribuabili, iar calculul se va efectua prin raportare la veniturile obtinute in anul precedent”, a mai precizat Descariu.

Exercitiul depunerii si al calculului se va relua la inceputul fiecarui an fiscal. De exemplu, daca o persoana a avut astfel de venituri in 2017 si nu mai obtine decat salarii in 2018, tot va fi obligata sa depuna declaratia 600 pana la 31 ianuarie 2018, sa plateasca contributiile sociale impuse de ANAF pentru anul 2018 (CAS si CASS sau doar CASS, dupa caz), urmand ca in anul 2019 sa nu mai aiba obligatia depunerii declaratiei 600. De asemenea, contributiile sociale nu vor mai putea fi retinute la sursa de platitorii de venituri, asa cum se proceda in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala pana in 2017, inclusiv.

Contributiile sociale au trecut de la angajatori la angajati incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, adoptata in noiembrie 2017 iar nivelul contributiilor a scazut cu doua puncte procentuale, astfel ca, din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut, se vor plati 37,25%.

Din totalul de 22,75% contributii datorate de catre angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat.

Calculele de la Finante arata ca, in total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2