Peru: Muzeu dedicat observarii unor creiere bolnave

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

creierAproape 300 de creiere bolnave – prea mici, cu paraziti sau afectate de Alzheimer – sunt expuse intr-un muzeu din Lima care ii invita pe vizitatori sa descopere cel mai complex organ al corpului uman, semnaleaza marti AFP, informeaza AGERPRES.

Aceasta „cerebroteca” a Spitalului Santo Toribio de Mogrovejo este singurul muzeu din America Latina care expune creiere ale unor pacienti decedati in urma unor leziuni cerebrale sau din cauza unor maladii ale sistemului nervos.

In total, 290 de creiere, dintre cele 2.912 reunite de-a lungul anilor de aceasta institutie, sunt expuse pentru vizitatori, in general, precum si pentru cercetatori.

Fondat acum 316 ani, acest spital, unul dintre cele mai vechi din regiune, a fost cunoscut mult timp ca „refugiu al incurabililor” pentru ca primea bolnavi aflati in faza terminala.

In fruntea acestei institutii pedagogice se afla neuropatologul Diana Rivas, care alege, pentru muzeu, creierele susceptibile de a prezenta un interes stiintific.

Odata deschis, creierul ofera o „geografie” fascinanta cu rauri, depresiuni, labirinturi.

Daca „un creier uman cantareste intre 1,2 si 1,4 kilograme, in functie de talia persoanei si de sex”, cel al unui barbat este mai greu decat cel al unei femei, spune neuropatologul.

Totusi, creierul „femeii este mai evoluat decat cel al barbatului, pentru ca, ceea ce ne diferentiaza este evolutia limbajului, iar noi, femeile, il folosim mai mult decat barbatii”, sustine Diana Rivas.

Muzeul are sali pentru neuroanatomie, pentru malformatii congenitale si pentru patologii ale sistemului nervos precum tumorile, SIDA, Zika sau maladia Alzheimer.

„Noi le aratam studentilor cum se prezinta un creier sanatos si apoi vedem un creier bolnav, ca acesta care este atins de cisticercoza, prima cauza a convulsiilor”, explica neuropatologul aratand un creier acoperit de pete care sunt, in realitate, paraziti.

In fata altui creier bolnav, Diana Rivas recomanda sa nu se faca abuz de grasimi, insistand asupra unor vase cu pereti ingrosati care ingreuneaza circulatia sanguina.

Acest muzeu atipic din Lima primeste in fiecare an 20.000 de vizitatori, mai ales scolari si studenti. Din anii 1940, a recenzat mii de cazuri de maladii cerebrale.

Unul dintre exponate, un creier de numai 300 de grame asemanator unui burete, ilustreaza microcefalia, malformatie congenitala (caracterizata printr-o dezvoltare insuficienta a craniului si a creierului) provocata mai ales de virusul Zika.

Alte cazuri, precum cele de hidrocefalie (acumulare anormala de lichid cefalorahidian), ii socheaza pe unii vizitatori.

Cea mai mare stupoare este provocata de encefalocel, hernie a encefalului la vederea careia unii studenti lesina, potrivit neuropatologului Diana Rivas.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2