PES activists Romania a lansat campania #farabariere pentru ridicarea restrictiilor de varsta privind candidatura la o functie publica (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

pes (1)Organizatia PES activists Romania a lansat, la Craiova, campania #farabariere, prima astfel de initiativa menita sa ridice restrictiile impuse de lege la participarea politica si civica a cetatenilor.

”Cea mai importanta restrictie impusa de lege se refera la varsta legala pentru a candida. In ciuda faptului ca s-a discutat in ultimii ani despre innoirea clasei politice, acest lucru a fost impiedicat de o legislatie care prevede o discriminare generationala privind dreptul de a candida. La ultimele alegeri locale au fost aproximativ 500 de tineri care si-au depus candidatura desi aveau sub pragul legal iar multi au fost nevoiti sa isi vada mandatul invalidat”, subliniaza europarlamentarul Victor Negrescu, cel mai tanar membru roman din Parlamentul European si presedintele-coordonator national al PES activists Romania.

”Existenta unor praguri de varsta nu face altceva decat sa tina departe de institutiile publice reprezentative generatia de maine, cea in numele careia pretindem ca vom construi viitorul. Impreuna putem schimba aceasta nedreptate! PES activists Romania militeaza pentru modificarea articolului 4 din legea privind alegerile locale si, ulterior, a articolului 37 din Constitutia Romaniei. Aceasta schimbare va duce la mai multa democratie, mai multa participare civica, un acces mai mare al tinerilor la functii publice, precum si la atragerea de oameni noi in politica romaneasca”, mai subliniaza Negrescu.

Europarlamentarul arata ca multi dintre politicienii europeni cu experienta si-au inceput cariera foarte devreme, tocmai datorita unor prevederi legislative care facilitau accesul tinerilor in politica. Este vorba deespre premierul Irlandei, Enda Kenny, a devenit parlamentar la 24 de ani, in 1975. In 2004, actualul premier al Italiei, Matteo Renzi (de altfel si cel mai tanar prim-ministru al democratiei italiene), a devenit la 29 de ani Presedintele Provinciei Florenta (unitate administrativa devenita ulterior Zona Metropolitana). Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a devenit membru al ParlamentuluI Galician in 1981, la 26 de ani. Charles Michel, cel mai tanar premier din istoria Belgiei, a devenit membru al Camerei Reprezentantilor in 1999, la 24 de ani, un an mai tarziu devenind si cel mai tanar ministru belgian. Chiar si Jean-Claude Juncker si-a facut debutul intr-o functie electiva la 30 de ani, cand a fost ales membru al Legislativului.

„Judetul Maramures a fost reprezentat de un numar de 3 participanti la acest eveniment, printre care si secretarul executiv al organizatiei Baia mare, Acar Monika si ne bucuram sa sustinem aceasta campanie in lunile care urmeaza. Este esential sa deschidem competitia politica si sa demonstram ca initiativele cetatenesti reprezinta un mijloc de promovare a ideilor pe care le are societatea” a declara coordonatorul PES activists Maramures, Simu Raluca.

Campania PES activists este impartita in mai multe etape, printre care lansarea unei petitii publice, strangerea de semnaturi pentru modificarea articolului 4 din Legea 115 din 2015, in prima faza, urmata de strangerea de semnaturi pentru modificarea articolului 37 din Constitutie.

ZiarMM

pes (2)

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole