Pesta porcina africana a ajuns in Valea Chioarului. IDSA Bucuresti a confirmat prezenta virusului la un porc mistret gasit mort

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara, dupa identificarea unui porc mistret mort pe fondul de vanatoare nr. 42, din Valea Chioarului. In urma  analizelor efectuate, pe baza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala de la Bucuresti a confirmat prezenta virusului.

Vasile Moldovan, prefect de Maramures: ”In sedinta s-a aprobat planul de masuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistret atat in zonele afectate, cat si in zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafata de 8 km, (ce include cinci fonduri de vanatoare, respectiv localitatile Hovrila, Buteasa, Codru Butesii, Intreriuri, Berchezoaia, Remecioara, Berchez, Ciolt, Somcuta Mare, Valenuu Somcutei, Buciumi, Stejera, Curtuiusu Mare, Durusa, Valea Chioarului, Mesteacan, Boiu Mare, Prislop, Aspra si Preluca Noua). Zona tampon are o suprafata de 5 km si include 11 fonduri de vanatoare din judetul nostru si un fond de vanatoare din judetul Salaj, dar si localitatile Remetea Chioarului, Finteusu Mare, Copalnic, Iadara, Posta, Curtuiusu Mic, Fericea. In fondurile de vanatoare din zona afectata se dispun masuri de recoltare integrala a mistretilor prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire”.

Vasile Pop, director adjunct DSVA Maramures: “Nu sunt inregistrate cazuri de pesta la porcul domestic in judet, insa boala este virala si extrem de contagioasa. Din pacate, cetatenii nu realizeaza gravitatea problemei, chiar daca pesta porcina este prezenta in mediul silvatic.”

Masuri de inventariere a porcilor

Reprezentantii DSVSA Maramures s-au deplasat deja, in teritoriu si vor avea discutii referitoare la masurile de prevenire a raspandirii virusului pestei porcine africane cu administratorii fondurilor de vanatoare si cetatenii din zona infectata si zona tampon. In acest context se va face inventarierea porcinelor domestice din zona infectata. Se va interzice circulatia animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta padurilor, dar si intrarea si iesirea in si din padure a persoanelor fizice si juridice care transporta masa lemnoasa, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de catre ocoalele silvice si comunicate la DSVSA Maramures.

Dan Buca, purtator de cuvant Prefectura Maramures: ”Reprezentantii desemnati impreuna cu gestionarii fondurilor de vanatoare vor lua masurile de dezinfectie. Exploatatiile de porcine din zona infectata vor fi puse sub supraveghere clinica de catre echipe din cadrul DSVSA Maramures sau medicii veterinari de libera practica concesionari, cu aplicarea de masuri de restrictionare a miscarii animalelor. Vor fi luate masurile de biosecuritate specifice, cum ar fi igiena corespunzatoare pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.”

Mistertii vanati ajung in spatii frigorifice

Mistretii vanati vor fi depozitati integral in spatii frigorifice de catre gestionarii fondurilor de vanatoare pana la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la interdictia organizarii de aglomerari de animale pe raza localitatilor.

Dan Buca, purtator de cuvant Prefectura Maramures: ”Cetatenii care identifica porci mistreti morti in padure, pe fondurile de vanatoare, sunt rugati sa anunte autoritatile administratiei publice locale si autoritatile sanitar-veterinare, respectiv sa intreprinda masuri de preventie. Se recomanda populatiei de a evita sa intre in contact cu animalul decedat in scopul de a preveni aparitia de focare in gospodariile populatiei, fapt care ar afecta din punct de vedere economic si social unitatile administrativ-teritoriale.”

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *