Pesta porcina africana, confirmata la un porc domestic in localitatea Sabisa

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara dupa suspiciunea unui caz de pesta porcina africana la un porc domestic provenit dintr-o gospodarie, in localitatea Sabisa.

Pana la confirmarea virusului de catre laboratorul de specialitate din Bucuresti, exploatatia a fost plasata sub supraveghere sanitara si a fost efectuata ancheta epidemiologica. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala de la Bucuresti a confirmat prezenta virusului pestei porcine africana la porcul domestic.

Pentru reducerea riscului de raspandire a bolii s-a procedat la sacrificarea si ecarisarea alternativa prin ingropare a noua suine aflate in gospodarie, cu respectarea normelor prevazute de catre legislatia in vigoare. Directorul executiv adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop, a declarat ca focarul de pesta porcina africana are legatura cu mediul silvatic.

”S-a aprobat in sedinta planul de masuri pentru combaterea pestei porcine africane, inclusiv dezinfectia preliminara si intermediara. S-a procedat la catagrafierea zonei, stabilirea zonei de protectie, in jurul focarului pe o suprafata de 3 km, (raza localitatilor Sabisa, Seini, Ilba, Handalul Ilbei). Zona de supraveghere stabilita in jurul focarului are o suprafata de 10 km si include localitatile: Seini, Handalul Ilbei, Ilba, Viile Apei, Cicarlau, Bargau, Merisor, Nistru, Ardusat, Busag, Tautii Magheraus si o localitate din judetul Satu Mare.

De asemenea, s-a efectuat dezinfectia exploatatiei nonprofesionale, a platformei de dejectii, a cailor de acces, a materialelor si ustensilelor posibil contaminate. A fost notificata DSVSA Satu Mare cu privire la focarul de pesta porcina africana. In zona de protectie sunt incluse trei exploatatii comerciale de suine din localitatea Seini, iar in zona de supraveghere doua exploatatii de suine, in localitatea Ardusat. Personalul DSVSA si medicii veterinari au discutat cu cetatenii si le-au explicat sa nu intre in panica pentru ca sunt aplicate doar masurile de biosecuritate”, a spus prefectul Nicolae Silviu-Ungur.

Niciun animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizarea autoritatii veterinare locale. Pentru animalele din zona de protectie se efectueaza, zilnic, supravegheri clinice si inspectii de catre echipe alcatuite din medici veterinari si personal auxiliar din cadrul unitatii locale. Echipele de inspectie pot fi suplimentate in functie de necesitate cu reprezentanti ai unitatii locale, personal auxiliar si medici veterinari oficiali, precizeaza cei de la CJSU.

Miscarea animalelor din zona de supraveghere este restrictionata astfel: deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu exceptia cazului in care sunt avizate de autoritatea veterinara locala. Aceasta interdictie nu trebuie aplicata tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferata daca tranzitul se face fara descarcare sau oprire; poate fi acordata o derogare in cazul porcilor destinati taierii, care provin din exteriorul zonei de protectie si se indreapta spre un abator situat in zona mentionata anterior pentru taiere imediata.

Niciun animal domestic nu poate intra sau iesi dintr-o exploatatie in cursul primelor sapte zile fara autorizarea autoritatii veterinare locale. O alta masura dispusa este de informare a populatiei cu privire la evolutia bolii, semnele clinice, modul de transmitere si masurile intreprinse in caz de suspiciune sau de confirmare a bolii. Se interzice organizarea de targuri, aglomerari de animale, expozitii, transporturi de animale (neautorizate) sau orice alte evenimente care implica miscarea animalelor.

De asemenea, este interzisa vanzarea/cumpararea de suine, respectiv cresterea la stane si cantoane silvice. La nivelul Unitatii Operationale Locale Seini si a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Maramures este asigurat stocul de echipamente si materiale pentru interventie, dar si aplicarea masurilor specifice in focarul de pesta porcina africana. La punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmatiei se efectueaza controlul sanitar-veterinar. Virusul pestei porcine africane nu afecteaza oamenii si nu exista risc de imbolnavire, dar are un impact la nivel social si economic in zonele cu boala confirmata.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu