Pesta porcina africana confirmata la un porc mistret vanat pe raza comunei Grosii Tiblesului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a reunit in sedinta extraordinara pentru aplicarea masurilor specifice si a planului pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreti, in zonele afectate si neafectate, urmare a confirmarii bolii la un porc mistret vanat in fondul de vanatoare nr.53, Tibles, Ocol Silvic Tibles de pe raza comunei Grosii Tiblesului, anunta Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

Directorul executiv al DSVSA Maramures, Danut Crisan, a precizat ca au fost vanate doua exemplare de porc mistret. in data de 24 februarie, iar dupa recoltarea si analiza probelor de la laboratorul DSVSA Maramures, rezultatul a fost pozitiv.

In dupa-amiaza zilei de ieri, 25 februarie, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala de la Bucuresti a confirmat prezenta virusului pestei porcine africana la porcul mistret vanat. Directorul executiv adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop, a mentionat ca acest caz are legatura cu focarul de pesta porcina africana din judetul vecin (Bistrita-Nasaud), fiind situat la o distanta de aproximativ 1,5 km.

”A fost aprobat planul de masuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o suprafata de 8 km, care include localitatile Grosii Tiblesului, Larga si Lapus, respectiv de zona tampon, pe o suprafata de 5 km, ce include localitatile Libotin, Cupseni, Ungureni, Poiana Botizii, Suciu de Sus, Suciu de Jos,, Strambu-Baiut si Rogoz. In fondurile de vanatoare din zona afectata se dispun masuri de recoltare integrala a mistretilor prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire”, a spus presedintele CLCB, prefectul Vasile Moldovan.

Alte masuri care vor fi aplicate prevad, inventarierea porcinelor domestice din zona infectata, interzicerea circulatiei animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta padurilor; intrarea si iesirea in si din padure a persoanelor fizice si juridice care transporta masa lemnoasa, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de catre ocoalele silvice si comunicate la DSVSA Maramures, iar reprezentantii desemnati impreuna cu gestionarii fondurilor de vanatoare vor lua masurile de dezinfectie. Exploatatiile de porcine din zona infectata vor fi puse sub supraveghere clinica de catre echipe din cadrul DSVSA Maramures sau medicii veterinari de libera practica concesionari, cu aplicarea de masuri de restrictionare a miscarii animalelor. Vor fi luate masurile de biosecuritate specifice (igiena corespunzatoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.

Mistretii vanati vor fi depozitati integral in spatii frig de catre gestionarul fondului de vanatoare pana la sosirea rezultatelor de laborator.

Directorul executiv al DSVSA Maramures, Danut Crisan, a atras atentia si a solicitat informarea secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la interdictia organizarii la aglomerari de animale pe raza localitatilor.

De asemenea, membrii CLCB au fost informati despre actiunile organizate, im ultima perioada, impreuna cu institutiile abilitate (politie) in care au fost identificate cazuri de transport neautorizat de suine pe raza judetului Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole