Pesta Porcina Africana evolueaza in 337 de localitati din 25 de judete

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 337 de localitati din 25 de judete, cu un numar de 1.105 de focare (dintre care 15 focare in exploatatii comerciale si 6 focare in exploatatii de tip A), in scadere fata de 24 septembrie cand au fost raportate 1.223 focare, informeaza AGERPRES.

Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in alte patru judete exista doar cazuri la mistreti.

In total au fost eliminati 484.422 de porci afectati de boala si exista 2.175 de cazuri la mistreti.

Cele mai multe focare active sunt in judetele Teleorman (253 de focare in gospodariile populatiei si 529 de cazuri la mistreti), Giurgiu (232 focare dintre care 5 focare exploatatii comerciale si 3 focare in exploatatii de tip A si 279 de cazuri la mistreti) si Dolj (79 de focare in gospodariile populatiei si 16 cazuri la mistreti).

Pe de alta parte, au fost stinse 1.547 de focare, cele mai multe in judetele Tulcea (586 de focare, dintre care 5 focare in exploatatii comerciale si un focar intr-o exploatatie de tip A), Braila (156 de focare, dintre care 12 in exploatatii comerciale) si Ialomita (132 de focare).

Pana joi, 10 octombrie, au fost despagubiti 11.072 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 275,9 milioane de lei.

Prezenta virusului pestei porcine africane in Romania a fost semnalata prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare, noteaza ANSVSA. Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

„Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana”, atrage atentia ANSVSA.

Pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de stat, in conditiile prevazute de legislatie. Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru ei, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social, mentioneaza Autoritatea Veterinara.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2