Pesta porcina Africana, la granita cu Romania. Autoritatile din Maramures, in alerta

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

taiatul porcului parjolitSala de sedinte a Palatului a gazduit astazi, 19 aprilie, o intalnire a Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor si a Zoonozelor. Toti cei prezenti au discutat despre evolutia pestei porcine africane in apropierea granitei.

Maramuresenii trebuie sa stie ca in acest moment este interzisa introducerea in tara a unor produse alimentare provenind de la porcine de pe teritoriul Ucrainei. In situatia in care in bagajele turistilor se descopera astfel de alimente, ele sunt confiscate si neutralizate.

Intalnirea condusa de prefectul Sebastian Luput a avut pe ordinea de zi contextul epidemiologic actual privind evolutia pestei porcine africane in Ucraina, regiunea Odessa, foarte aproape de granita transnistreana, conditii in care riscul privind introducerea virusului pestei porcine africane in Romania este iminent.

Despre această problema au vorbit dr. Vasile Pop, director executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures si dr. Nicu Chis, sef al Serviciului Control Oficial Sanatate Animala in cadrul aceleiasi institutii.

Prefectura Maramures anunta, intr-un comunicat de presa, ca pesta porcina africana nu a fost identificata pe teritoriul Romaniei. Boala, insa, este foarte contagioasa si are o mortalitate ridicata la porcii din toate categoriile de varsta si sex. Nu exista vaccin disponibil sau tratament. Boala este declansata, atat la porcii domestici, cat si la cei salbatici, de virusul pestei porcine africane.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *