ACTUALIZARE – Pesta porcina confirmata in a doua locatie din Ieud: Analizele DSV Maramures au iesit pozitive pentru Oncesti. Localnicii au trecut la sacrificarea porcilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ACTUALIZARE: Directia Sanitar Veterinara Maramures anunta ca Pesta Porcina Africana a confirmata in a doua gospodarie din localitatea Ieud. Redam mai jos comunicatul institutiei:

In data de 22.10.2018 in jurul orei 2000 un cetatean din Ieud, a contactat echipa DSVSA Maramures care se afla in Ieud pentru ancheta epidemiologica la suspiciune de pesta porcina africana( PPA), informand ca i-a murit un porc in varsta de 4 luni si in greutate de aproximativ 40 kg, din declaratiile proprietarului reiesind ca sursa de achizitie a porcului a fost acelasi comerciant care a vandut porc si in exploatatia in care a fost suspicionat primul focar de PPA (si ulterior confirmata) din localitatea mai sus mentionata.

Echipa DSVSA Maramures a prelevat organele animalului mort afluindu-le la LSVSA Maramures unde au fost supuse investigatiilor in data de 23.10.2018, iar in jurul orelor 12.00-13.00 LSVSA Maramures a confirmat identificarea genomului viral  PPA In dupa-amiza zilei de 23.10.2018 probele au fost expediate la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala ( IDSA) in vederea confirmarii/ infirmarii rezultatelor obtinute de catre LSVSA Maramures.

IDSA comunica in data de 24.10.2018 orele 1730 confirmarea PPA pentru probele biologice recoltate de la porcul din  cea de-a doua gospodarie (acesta fiind cel de al doilea focar confirmat).

Specialistii DSVSA Maramures s-au deplasat in aceeasi zi (23.10.2018) la gospodaria cetateanului iar in jurul orei 19.00 a fost eutanasiat si cel de-al doilea porc din gospodarie, acesta avand aproximativ 160 kg. si fiind crescut de catre proprietar. Dupa uciderea celui de-al doilea porc au fost prelevate probe biologice si afluite spre LSVSA  Maramures.

In data de 24.10.2018  LSVSA Maramures obtine rezultate negative la probele provenite de la cel de-al doilea porc si investigate in directia PPA.

Ambele cadavre au fost ecarisate prin  ingropare, iar in gospodarie s-a efectuat prima dezinfectie.

DSVSA Maramures solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor intreprinse de autoritati, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

Toate animalele suspecte trebuie eutanasiate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca Pesta Porcina Africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.

Oamenii din Ieud si Oncesti au inceput sa sacrifice porcii din batatura. Directia Sanitar Veterinara Maramures spune ca analizele facute, de specialistii de aici, la al doilea focar din Ieud si respectiv la cel din Oncesti au iesit pozitive insa se asteapta confirmarea de la Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina.

Dr. Marius Sima, purtator de cuvant DSV Maramures: “In Ieud este declarat deocamdata un focar, intr-o gospodarie, iar pentru a doua gospodarie asteptam confirmarea de la IDSA Bucuresti. Cred ca in cursul zilei de astazi vom primi raspunsul. Cea de-a doua gospodarie se afla la o distanta de aproximativ 500 de metri. Ancheta epidemiologica este in plina desfasurare si deocamdata inca nu avem date exacte pentru a sti cum s-a transmis pesta porcina la cea de-a doua gospodarie din Ieud.

A treia suspiciune este la Oncesti. De aici s-au prelevat probe, iar analizele au ajuns la Bucuresti in cursul acestei dimineti. Pot sa va spun ca la noi analizele au iesit pozitive. IDSA Bucuresti ne va confirma. Se poate intampla ca IDSA sa si infirme deoarece nu avem aceleasi metode. Ei lucreaza cu metode mult mai laborioase, analizele fiind facute de Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina.”

Doctorul Marius Sima a mai precizat faptul ca, daca un porc este bolnav de pesta porcina si ceilalti porci vor fi sacrificati.

Dr. Marius Sima, purtator de cuvant DSV Maramures: “Daca unul singur iese pozitiv se lichideaza toti porcii din exploatatie.”

Localnicii se sfatuiesc cu primarii

Localnicii din Oncesti se sfatuiesc cu primarul. O parte asteapta rezultatele insa cealalta parte fie i-au sacrificat deja, fie se pregatesc sa ii sacrifice. Aceeasi situatie este si la Ieud.

Matei Godja, primar Oncesti: “M-au sunat foarte multi localnici si m-au intrebat ce sa faca. Eu le-am recomandat sa nu sacrifice porcii din batatura deocamdata. O parte dintre ei i-au taiat. Le-am zis ca e vorba de o suspiciune si trebuie sa asteptam raspunsul de la DSV Maramures si IDSA Bucuresti. Oamenii sunt speriati. Nu cu mult timp in urma au vazut la televizor cum s-a intrat in batatura oamenilor si le-au sacrificat porcii. Le dais a manance lapte, paine, cartofi, te chinui cu ei sa-i cresti sis a aibe carne dulce si buna si apoi te trezesti ca ramai fara ei. Ii inteleg pe localnicii mei insa trebuie sa astepte o zi, doua sa vedem rezultatul si apoi vedem ce e de facut.”

Ana AVRAM, Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2