Pesta porcina confirmata la un porc mistret gasit decedat pe un fond de vanatoare la Seini, respectiv la Huta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara dupa confirmarea de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala de la Bucuresti a virusului pestei porcine africana la un porc mistret, gasit decedat pe raza fondului de vanatoare nr.35, Asociatia Comja-Seini, in localitatea Sabisa, dar si pe raza fondului de vanatoare nr.3 Huta, care include si masuri pentru zone din judetul nostru, se arata intr-un comunicat de presa.

”Am aprobat, in sedinta, planul de masuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreti. Zona infectata a fost delimitata si include fonduri de vanatoare de pe raza localitatilor Sabisa si Cicarlau, respectiv un fond de vanatoare de pe raza judetului Satu Mare, dar si localitatile Seini, Sabisa, Viile Apei, Handalul Ilbei, Ilba, Cicarlau si localitatea Orasu Nou din judetul Satu Mare. In al doilea caz nu sunt afectate localitati, doar fonduri de vanatoare (Huta, Sapanta, Baita, Valea Neagra, Campulung la Tisa, Sasar, Izvoare, Cicarlau”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Zona tampon include fondurile de vanatoare 32 Cicarlau, 33 Baita, 36Ardusat, 32Sasar. Gestionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistretii prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuit, in termen de 60 de zile de la confirmarea virusului in zonele afectate, asa cum sunt ele definite. Vanatoarea organizata in zonele afectate si in afara lor se realizeaza cu vanatori autorizati, personal silvic, personal de vanatoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite de catre personal abilitat.

Masurile aplicate in planul de masuri aprobat prevad: inventarierea porcinelor domestice din zona infectata, interzicerea circulatiei animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta padurilor; intrarea si iesirea in si din padure a persoanelor fizice si juridice care transporta masa lemnoasa, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de catre ocoalele silvice si comunicate la DSVSA Maramures. Reprezentantii desemnati in plan, impreuna cu gestionarii fondurilor de vanatoare vor lua masurile de dezinfectie.

Exploatatiile de porcine din zona infectata vor fi puse sub supraveghere clinica de catre echipe din cadrul DSVSA Maramures, dar si de catre medicii veterinari de libera practica concesionari, cu aplicarea de masuri de restrictionare a miscarii animalelor. Vor fi luate masurile de biosecuritate specifice (igiena corespunzatoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane. Se interzice accesul persoanelor neautorizate in aceste paduri. Se impune in cadrul supravegherii pasive prelevarea de probe de la toti mistretii gasiti morti sau bolnavi si vor fi testati inclusiv cei ucisi in accidente rutiere.

Gestionarii fondurilor de vanatoare vor efectua inspectii/patrulari cel putin la un interval de trei zile pentru depistarea de porci mistreti morti/bolnavi. Mistretii vanati vor fi depozitati integral in spatii frigorifice de catre gestionarii fondurilor de vanatoare pana la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor generali ai unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la interdictia organizarii de aglomerari de animale pe raza localitatilor. Cazul de pesta porcina africana din mediul silvatic din fondul de vanatoare nr.35 are legatura cu focarul de pesta porcina africana la porcul domestic din localitatea Sabisa, a spus directorul executiv adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop.

Cetatenii care identifica porci mistreti morti in padure, pe fondurile de vanatoare, sunt rugati sa anunte autoritatile administratiei publice locale si autoritatile sanitar-veterinare, respectiv sa intreprinda masuri de preventie. Se recomanda populatiei de a evita sa intre in contact cu animalul decedat in scopul de a preveni aparitia de focare in gospodariile populatiei, fapt care ar afecta din punct de vedere economic si social unitatile administrativ-teritoriale.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2