PESTA PORCINA IN MARAMURES: Mai multe localitati din judet, in carantina. Ce spun autoritatile

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prefectul Vasile Moldovan, impreuna cu seful Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, comisar sef de politie Liviu-Constantin Grozavu si doctorul Marius Sirtonius Sima de la DSVSA Maramures au prezentat miercuri, 24 octombrie, intr-o conferinta de presa situatia evolutiei pestei porcine africane in judetul Maramures.

Prefectul Vasile Moldovan, presedintele C.LC.B. si al C.J.S.U a precizat ca Maramuresul este al 17-lea judet din tara afectat de virus.

”Avem confirmat la Ieud un focar de pesta porcina africana intr-o gospodarie individuala si o suspiciune intr-o alta gospodarie individuala in aceeasi localitate. Suinele au fost vandute de un comerciant ambulant din judetul nostru. Acesta a fost identificat si a declarat autoritatilor ca porcii provin din localitatea Valea lui Mihai, judetul Bihor, dar si ca a vandut mai multe exemplare in Maramures”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Planul de masuri pentru gospodariile/exploatatiile in care a fost confirmata boala include, conform manualului de specialitate, stabilirea cu sprijinul sistemului national geografic (GIS) de la Unitatea Epidemiologica Centrala din cadrul ANSVSA a unei zone de protectie de trei kilometri, respectiv a unei zone de supraveghere de 10 km (Bogdan Voda, Botiza, Poienile Izei, Sieu, Rozavlea, Dragomiresti).

Masurile stabilite pentru zona de protectie prevad supravegherea clinica a porcilor, efectuarea unui recensamant al exploatatiilor/gospodariilor individuale, efectuarea unui examen clinic al porcilor, controlul registrului si marcilor de identificare, a mentionat doctorul Marius Sirtonius Sima.

De asemenea, circulatia si transportul pe drumurile publice si private sunt interzise, cu exceptia celor aprobate de autoritati (transporturi autorizate aflate in tranzit). Nicio alta specie de animal domestic nu poate intra sau iesi din exploatatii/gospodarie fara autorizarea autoritatii competente. Vehiculele utilizate pentru transport de animale susceptibile de a fi contaminate vor fi dezinfectate. Au fost instituite filtre de dezinfectie rutiera la intrarea si iesirea din zona de protectie, dar si filtre de control.

Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, comisar sef de politie Liviu-Constantin Grozavu, a declarat ca au fost dispuse masuri specifice la nivel judetean pentru limitarea aparitiei de noi focare. Au fost instituite filtre rutiere permanent pe caile de acces inspre judetul Maramures.

S-a intensificat activitatea de control pe raza judetului de catre patrulele de siguranta publica/circulatie rutiera. Politistii maramureseni vor sprijini, in aceasta perioada, ca activitatea specialistilor DSVSA sa se desfasoare, fara incidente, in bune conditii. De asemenea, politistii s-au sesizat din oficiu pentru infractiuni contra sanatatii publice, conform art. 355 Noul Cod Penal pentru raspandirea bolilor la animale sau plante. Au fost depistate in trafic mai multe transporturi cu produse de origine animala care sunt in curs de clarificare.

Prefectul Vasile Moldovan a facut un apel de constientizare a populatiei, un apel la calm pentru gestionarea eficienta a focarelor de pesta porcina. Este important ca oamenii sa nu intre in panica, sa nu procedeze la sacrificarea suinelor din gospodarii.

O alta recomandare a fost de a anunta autoritatile in situatia imbolnavirii animalelor.
Proprietarii de animale vor fi despagubiti pentru animalele ucise in cazul masurilor intreprinse pentru lichidarea rapida a focarelor, cat si pentru pagube colaterale. Acestea se asigura atat in caz de confirmare a bolii, cat si in caz de suspiciune.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2