PESTA PORCINA IN MARAMURES: Zone de protectie si de supraveghere stabilite dupa confirmarea focarelor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Avand in vedere confirmarea focarului de pesta porcina africana de la Oncesti, intr-o exploatatie neprofesionala (al treilea la nivelul judetului nostru), Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit si au fost stabilite urmatoarele masuri: dezinfectia cladirilor, echipamentelor, vehiculelor utilizate pentru transport, respectiv a asternutului pentru animale si a furajelor.

S-au stabilit, conform sistemului geografic informational (GIS), din cadrul unitatii epidemiologice centrale de la ANSVSA, zonele de restrictie. Zona de protectie, pe o raza de cel putin trei kilometri, ce include localitatile Oncesti, Nanesti si Valea Stejarului. Zona de supraveghere, pe o raza de aproximativ 10 km, include localitatile Sighetu Marmatiei, Vadu Izei, Berbesti, Feresti, Giulesti, Ocna Sugatag, Sat Sugatag, Corbesti, Manastirea, Harnicesti, Sarbi, Valeni, Barsana, Costiui, Rona de Jos, Rona de Sus, Tisa.

“Animalele din zona de protectie sunt supuse supravegherii clinice si supravegherii pentru laborator prin inspectii zilnice, formate din patru echipe de specialisti si personal auxiliar. S-a procedat la efectuarea unui recensamant al tuturor exploatatiilor de catre un medic veterinar oficial, in terme de sapte zile, respectiv efectuarea unui examen clinic al suinelor si de control al registrului si al marcilor de identificare.

Circulatia si transportul porcilor pe drumurile publice si private este interzisa, cu exceptia celor aflate in tranzit pe cale rutiera sau feroviara, fara descarcare sau oprire. Nicio alta specie de animale domestic nu poate intra sau iesi din exploatatii. De asemenea, orice persoana care intra sau iese din exploatatii trebuie sa respecte masurile de igiena adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului. Au fost instituite filtre de dezinfectie rutiera la intrarea si la iesirea din zonele de protectie stabilite, respectiv a dezinfectoarelor individuale la nivelul exploatatiilor.

S-a procedat la asigurarea substantelor necesare pentru dezinfectoarele rutiere si individuale. Dezinfectia se efectueaza de echipa de interventie in teren, sub coordonarea medicului veterinar si cu folosirea de produse/substante autorizate. In focar, deratizarea este aplicata de unitatea locala de sprijin de la nivelul unitatii administrativ-teritoriale. Unitatea locala de sprijin identifica locuri alternative de ecarisare.

Aceleasi masuri au fost intreprinse si pentru zona de supraveghere, in conformitate cu manualul operational pentru pesta porcina africana, dar si masuri specifice pentru respectarea regimului de biosecuritate. In sectorul gospodariilor situate in zonele neafectate va fi urmarita limitarea circulatiei suinelor, evitarea contactului cu alte animale, pasari salbatice sau migratoare, inspectii periodice pentru depistarea precoce a cazurilor de imbolnaviri, dar si notificarea medicului veterinar a oricarui semn de boala.

In fondurile de vanatoare din judet, fara restrictii epidemiologice, se vor intreprinde, cu respectarea masurilor de biosecuritate, urmatoarele actiuni: catagrafierea populatiilor de mistreti, organizarea de vanatori la mistret. In conformitate cu Hotararea nr.3/2018 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta in toate zonele neafectate din fondurile de vanatoare se realizeaza reducerea efectivelor de mistreti prin vanarea unei cote suplimentare de interventie aprobata de Ministerul Apelor si Padurilor, in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp, conform prevederilor Directivei nr.60/2002.

Conform datelor furnizate de specialistii DSVSA, in cele trei focare de pesta porcina confirmate in judetul nostru au fost doi porci morti (Ieud) si alti 10 ucisi (trei la Ieud si sapte la Oncesti). Directorul executiv adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop a declarat ca medicii veterinari efectueaza zilnic inspectii. La Ieud au efectuat, pana acum, 954 de inspectii, fiind verificati 640 porci. Nu au fost identificate cazuri de suine care sa prezinte simptomatologie specifica virusului pestei porcine africane. Situatia epidemiologica nu impune sacrificarea suinelor”, se arata intr-un comunicat al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, comisar sef de politie Liviu-Constantin Grozavu, a mentionat ca, pana in data de 25 octombrie, au fost verificate 241 de vehicule in trafic, din care 29 au fost transporturi de animale. Din totalul acestor transporturi, in 18 cazuri vehiculele verificate transportau suine. In localitatea Suciu de Sus a fost oprit in trafic si identificat un transport de animale fara documente legate de transport si avize medicale, fiind aplicate sanctiuni contraventionale.

Subprefectul Alexandru Cosma a prezentat decizia si planul suplimentar de masuri dispus in sedinta extraordinara a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta cu privire la riscul epidemiologic determinat de evolutia pestei micilor rumegatoare la nivelul granitei de sud a Romaniei.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2