Peste 1.600 de romani, arestati in afara granitelor in ultimele sase luni

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

catuse arestPeste 1.600 de romani au fost arestati in afara granitelor in ultimele sase luni, tarile pe teritoriul carora s-au inregistrat cele mai multe arestari fiind Germania, Spania, Portugalia si Turcia, arata o statistica MAE privind gestionarea cazurilor consulare in perioada decembrie 2014 – mai 2015, scrie Agerpres.

Conform comunicarilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, numarul cetatenilor romani arestati in afara granitelor tarii despre a caror situatie au fost informate misiunile si oficiile si ale caror cazuri au fost gestionate de acestea este de 1.620. In aprilie, numarul acestora a fost de 256, cele mai multe cazuri inregistrandu-se in Italia (92), urmata de Germania (59) si Spania (47).

MAE arata ca in perioada decembrie 2014 — mai 2015, numarul cetatenilor romani decedati in afara granitelor tarii este de 504, tarile pe teritoriul carora s-au inregistrat cele mai multe decese fiind Germania, Italia, Spania si Franta. In luna aprilie 117 romani au murit in strainatate.

Numarul cetatenilor romani accidentati sau spitalizati in strainatate in ultimele sase luni a fost de 146, statele pe teritoriul carora s-au inregistrat cele mai multe astfel de cazuri fiind Germania, Ungaria, Italia si Franta. In aprilie au fost inregistrati 18 de romani spitalizati si 30 accidentati pe teritoriul altor state.

Statistica MAE releva ca in perioada 25 martie — 10 mai au fost evacuate din Republica Yemen 73 de persoane, dintre care 62 de cetateni romani si 11 membri de familie, iar in februarie au fost evacuati din Siria inca cinci cetateni romani si un membru de familie.

In cele sase luni, ministerul a activat celula de criza de la nivelul sau in sase cazuri. Astfel, in decembrie celula de criza a fost activata ca urmare a cazului romancei aflate la bordul navei Norman Atlantic incendiata in apele teritoriale grecesti, in ianuarie — de doua ori, in cazul cetatenilor romani rapiti in Nigeria si eliberati si ca urmare a atacului cu racheta asupra navei-petrolier Araevo, in Libia, soldat cu moartea unui cetatean roman, in martie — dupa prabusirea in Franta a zborului German Wings si in aprilie — ca urmare a cazului cetateanului roman rapit in Burkina Faso. Totodata, a functionat celula de criza a MAE pentru evacuarile cetatenilor romani din Yemen.

Situatia MAE releva ca in luna aprilie ministerul s-a confruntat cu mai multe cazuri consulare deosebite. In acest context sunt mentionate scufundarea unui pescador in Marea Adriatica, la 2 aprilie, la bordul caruia se aflau si trei marinari cetateni romani, dintre care unul fusese gasit decedat, ceilalti doi fiind declarati disparuti, producerea cutremurului cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter in apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, pe 25 aprilie 2015, soldat cu un numar impresionant de victime si pagube materiale de proportii uriase pe o arie extinsa.

MAE subliniaza ca inca de la momentul producerii cutremurului atat Ambasada Romaniei la New Delhi, cat si Consulatul Onorific al Romaniei din Nepal au mentinut legatura permanent cu autoritatile locale, cu Ministerul Afacerilor Externe indian, cu reprezentantele diplomatice ale altor state membre ale UE la Kathmandu si Ambasada Statului Israel la New Delhi, in vederea includerii cetatenilor romani care doresc sa se repatrieze pe listele de pasageri ale eventualelor zboruri organizate de aceste state.

Misiunea diplomatica din India a avut in atentie si situatia unui grup de patru alpinisti romani, angajati in diferite expeditii de ascensiune pe varfurile Everest si Lhotse, stabilindu-se o legatura permanenta cu Federatia Romana de Alpinism si Escalada si cu cetatenii romani, acestia fiind evacuati din zonele cu potential de risc in conditii de siguranta.

Tot in aceasta categorie este inclusa retinerea unei nave cargo in Golful Persic pe 28 aprilie, la bordul careia se aflau patru marinari romani.

MAE subliniaza ca in toate cazurile semnalate de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, Departamentul Consular a transmis instructiuni privind gestionarea operativa a tuturor situatiilor deosebite si incidentelor in care au fost implicati cetateni romani iar misiunile diplomatice si oficiile consulare au mentinut permanent legatura cu autoritatile locale in vederea acordarii de sprijin si asistenta consulara cetatenilor romani.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2