Peste 10% dintre adolescentii din lume sunt fumatori

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproximativ 11% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 13 si 15 ani din lume consuma produse pe baza de tutun, informeaza Reuters citand un sondaj realizat la nivel global, transmite AGERPRES.

Consumul de tutun este principala cauza la nivel mondial de mortalitate evitabila si de boli grave, fiind responsabil de moartea a circa 6 milioane de persoane anual, noteaza oamenii de stiinta in cadrul unui raport al Centrului american de prevenire si control al bolilor (CDC).

Majoritatea fumatorilor deprind acest obicei in perioada adolescentei, se adauga in raportul privind consumul de tutun in randul tinerilor.

Pentru studiul actual, oamenii de stiinta au examinat date din cadrul mai multor sondaje efectuate printre adolescenti din 61 de tari, realizate intre anii 2012 si 2015. S-a constatat ca jumatate dintre state aveau o rata a fumatorilor de cel putin 15% in randul baietilor si de cel putin 8% in cel al fetelor.

„S-a dovedit ca fumatul afecteaza aproape fiecare organ din corp, iar stiinta demonstreaza ca majoritatea fumatorilor adulti au inceput sa fumeze in timpul adolescentei”, a declarat autorul principal al cercetarii, Rene Arrazola de la Biroul pentru Fumat si Sanatate din cadrul CDC.

„Tinerii care incep sa fumeze la o varsta frageda prezinta un risc mai mare de a dezvolta dependenta de nicotina in comparatie cu cei care fac acest lucru mai tarziu in viata”, a completat Arrazola.

„Prin urmare, eforturile de a preveni consumul de tutun in randul tinerilor sunt deosebit de importante pentru a evita aparitia a inca o generatie de adulti fumatori si care se confrunta cu boala si mortalitatea cauzate de acest obicei”, a mai spus omul de stiinta.

In randul tarilor cuprinse in studiu, cea mai scazuta raspandire a fumatului in randul adolescentilor (1,7%) a fost constatata in Sri Lanka, iar cea mai ridicata (35%) a fost in Timorul de Est.

In cazul baietilor, cea mai scazuta raspandire a acestui obicei a fost de 2,9% in Tadjikistan, iar cea mai ridicata, de 61,4%, in Timorul de Est.

In randul fetelor, rata cea mai mica a fumatoarelor, de 1,6%, a fost constatata in Tadjikistan, iar cea mai ridicata, de 29%, in Bulgaria.

In majoritatea statelor, cel putin jumatate dintre consumatorii de tutun au declarat ca intentionau sa se lase de acest obicei. Proportia elevilor fumatori care au declarat ca doreau sa renunte la fumat a variat de la 32% in Uruguay la 90% in Filipine, precizeaza sursa citata.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2