Peste 1000 de intervenții chirurgicale, în perioada stării de urgență. Cel mai în vârstă pacient a fost de 91 de ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La nivelul Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” Baia Mare (SJUBM), în perioada 16 martie – 15 mai 2020 (perioada în care a fost institută starea de urgență) s-au efectuat 1.194 intervenții chirurgicale, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din intervențiile realizate în perioada similară a anului trecut. Nu au fost operați pacienți infectați cu coronavirus, însă au existat suspiciuni de infecție la 5 pacienți, pentru care echipele chirugicale și anestezice și-au luat toate măsurile de precauție.

Dr. Leșe Mihaela, șef Bloc Operator: ”În perioada 16 martie – 15 mai 2020, când Spitalul Judetean Baia Mare a funcționat în stare de urgență cu tratarea pacienților care au reprezentat urgențe chirurgicale, activitatea Blocului Operator a fost mai redusă, deoarece operațiile care au putut fi amânate au fost reprogramate după încetarea stării de urgență.”

S-au efectuat un nr. de 1.194 intervenții chirurgicale, comparativ cu 2.340, în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce dovedește specificul de Spital de Urgență, dar și întelegerea, de către populație a recomandărilor specifice acestei perioade. Cele mai multe intervenții chirurgicale s-au efectuat în secția Chirurgie Generală (252 operații), cel mai în vârstă pacient a avut 91 de ani, iar cel mai tânăr 1 an.

Dr. Leșe Mihaela: ”Ca și particularitate, au fost operați pacienții cu tumori maligne a căror amânare constituie un real pericol pentru viața lor, dar și pacienții cu tratament oncologic neoadjuvant la care a fost respectată fereastra terapeutică, intervenția chirurgicală fiind recomanadată la un anumit interval de timp după chimioterapie și radioterapie. Astfel, s-a intervenit chirurgical la un număr de 46 pacienți cu tumori maligne, a căror amânare nu este recomandată nici de noile ghiduri internaționale de practică în perioada de pandemie Covid.
Un alt tip de intervenții chirurgicale a fost cel care s-a adresat pacienților cu infecții chirurgicale, care puneau în pericol imediat viata lor. Dintre acestea, menționăm cazul unui pacient cu dublă localizare a infecției: pulmonară și periotneală, care a fost operat atât în compartimentul Chirurgie generală, cât și la Chirurgie toracică și care a avut o evoluție favorabilă.”

În Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” Baia Mare, în această perioadă nu au fost operați pacienți infectați cu coronavirus, însă au fost suspiciuni de infecție la 5 pacienți, pentru care echipele chirugicale și anestezice și-au luat toate măsurile de precauție. În aceste cazuri, echipamentul personalului și circuitele pacienților sunt identice cu cele pentru cazurile confirmate. Blocul operator, ca și restul secțiilor spitalului județean, a fost dotat cu echipamente de protecție în număr suficient pentru personal și pacienți și s-au stabilit circuite separate pentru cazurile cu suspiciune de infecție cu Covid 19.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2