Peste 12 milioane de documente declasificate ale CIA sunt disponibile online

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Agentia Centrala de Informatii (CIA) a postat online o vasta arhiva de documente declasificate, circa 12 milioane, care includ date despre crimele de razboi ale nazistilor, criza rachetelor din Cuba, Proiectul Stargate – telepatia umana, relatari OZN si multe altele, scrie engadget.com, informeaza AGERPRES.

In 1995 presedintele SUA Bill Clinton a cerut CIA sa declasifice toate documentele cu valoare istorica care aveau cel putin 25 de ani vechime. Documentele postate online pe site-ul CIA pot fi consultate in versiunea integrala la sediul US National Archives din Washington DC.

Pentru accesarea facila a bazei online de documente declasificate, cei de la CIA au creat instrumentul online de cautare CREST (CIA Records Search Tool) in anul 2000, insa prin intermediul acestuia se pot identifica titlurile si tematica in care se incadreaza documentele. In 2014, organizatia nonprofit in domeniul jurnalismului MuckRock a cerut CIA, in baza legii Freedom of Information Act (FOIA), sa posteze online toate documentele, insa agentia a raspuns ca acest lucru ar presupune o durata de timp de pana la sase ani, necesara pentru scanarea tuturor documentelor.

Potrivit Buzzfeed, jurnalistul Michael Best a pornit o campanie pentru strangerea de fonduri pentru copierea manuala, respectiv scanarea tuturor documentelor. In cele din urma cei de la CIA au acceptat anul trecut sa posteze online intreaga arhiva. „Marile secrete” raman insa… secrete: Directorul pentru gestionarea informatiei din cadrul CIA, Joseph Lambert, a declarat ca agentia a verificat intreaga colectie inainte de publicare si nu au fost reclasificate documentele.

In documentele declasificate exista foarte mult material pentru istorici care pot trata teme diferite de cercetare. Arhivele acopera evenimente in perioada 1940-1990, incluzand detalii despre plecarile criminalilor de razboi din Germania nazista, tunelul de un sfert de mila de sub Berlin pentru interceptarea convorbirilor telefonice ale sovieticilor, buletinele interne de informatii, memorandumuri ale fostilor directori ai CIA, rapoarte despre OZN-uri si multe altele.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole