Peste 120.000 de hectare de padure amazoniana – circa 200.000 de terenuri de fobal – ”rase” anual de pe harta Peru

PNL

Padurea amazoniana din Peru a pierdut 1,97 milioane de hectare din suprafata sa intre anii 2001 si 2016, respectiv peste 123.000 de hectare in fiecare an, conform cifrelor comunicate marti de Ministerul Mediului din aceasta tara, informeaza AGERPRES.

Agricultura, cresterea animalelor, exploatarea forestiera ilegala, activitatea miniera clandestina si traficul de droguri sunt principalele cauze ale distrugerii acestei paduri, a explicat pentru AFP coordonatorul executiv al Programului National de Conservare a Padurilor (PNCB) din cadrul Ministerului, César Calmet.

“Daca nu luam decizii in acest sens, am putea ajunge la o amploare (a pierderilor) de 300.000 pana la 400.000 de hectare anual”, a avertizat el.

Conform imaginilor surprinse din satelit, fenomenul de distrugere a suprafetei impadurite a continuat in 2017 cand 143.000 de hectare de padure amazoniana au fost ”rase” de pe harta Peru, ”echivalentul a 200.000 de terenuri de fotbal”, dupa cum se arata pe site-ul specializat in mediu Mongabay.

Peru este una dintre cele 17 tari cu “megadiversitate” de pe planeta (conform unei liste elaborata de o agentie ONU pentru mediu) care adapostesc laolalta peste 70% din biodiversitatea mondiala.

De asemenea, Peru este cel de-al doilea stat in ceea ce priveste suprafata de padure amazoniana detinuta pe teritoriul sau, dupa Brazilia, potrivit PNCB.

Situat in estul tarii, Amazonul acopera o treime din teritoriul peruan si ocupa, in 2015, o suprafata de 69 milioane de hectare, pretioase pentru absorbtia din atmosfera a gazelor cu efect de sera, responsabile de incalzirea globala, precizeaza AFP.

PNCB subliniaza situatia deosebit de ingrijoratoare din regiunea amazoniana Madre de Dios (sud) unde activitatile de exploatare zacamintelor de aur sunt foarte intense, iar defrisarile avanseaza in ritm rapid, ajungand de la 5.000 de hectare distruse in 2001 la 17.000 in 2016.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1